IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обезценяването на лирата роди 18 000 нови милионери в Турция

По-голяма част от турските милионери предпочитат да живеят в родината си, показват данните на Агенцията за банков надзор

16:25 | 06.07.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Броят на турски милионери е нараснал с близо 18 000 души само в рамките на изминалите пет месеца, което се дължи на рекордното обезценяване на турската лира. Това съобщава вестник Hurriyet daily news, позовавайки се на данни от Агенцията за банков надзор и регулация в страната.

Според данните, обобщени от Анадолската агенция, в момента турските милионери са общо 156 866 души, а преди по-малко от половин година броят им е бил 138 980 души. Те притежават общо сумата от над 1,37 трлн. лири. Средно всеки турски милионер притежава по над 6 млн. лири.

За тази година сумата представлява увеличение на годишна база от над 127 млн. лири.

От данните става ясно, че значително по-голяма част от турските милионери предпочитат да живеят в родината си – 141 753 души. Едва 15 113 човека се намират в чужбина.

Що се отнася до това в каква валута са съхранявани средствата им, тук разделението е почти по равно. Близо 441 млрд. са в лири, а останалите 493 млрд. са в своя еквивалент в чуждестранна валута.

Годишната инфлация в Турция нарасна над 15% през юни за първи път в рамките на почти 15 години, става ясно от официални данни, публикувани по-рано тази седмица.

Те увеличиха допълнително напрежението върху турската валута, която загуби близо 20% от стойността си спрямо долара от началото на годината.

Турската централна банка от своя страна увеличи основните лихвени проценти с 500 базисни пункта от април насам в опит да спре падението на лирата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
"ай, чиститУ . Тъй както сте я подкарали и милярдери ша станете "Тъй, тъй чоджум, ашколсун :) Хаирлия да е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
data
преди 5 години
ай, чиститУ . Тъй както сте я подкарали и милярдери ша станете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още