IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орбан купува изборите със замразяване на цените на основни храни

Цените на захарта, брашното, олиото за готвене, свинския бут, пилешките гърди и млякото се връщат на нивата им от 15 октомври, обяви премиерът

16:25 | 13.01.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Унгарският министър-председател Виктор Орбан обяви замразяването на цените за шест основни хранителни продукта от 1 февруари с цел борба с инфлацията. Мерките са взети непосредствено преди началото на предизборната кампания за изборите през пролетта.

Във видеообръщение на страницата си във Facebook на 12 януари Орбан заяви, че мярката ще засегне захарта, брашното, олиото за готвене, свинския бут, пилешките гърди и млякото, предава Ройтерс.

Цените на продуктите ще трябва да се върнат на нивата от 15 октомври миналата година във всеки магазин, каза той.

Ограничаването на цените се случва в момент, в който инфлацията в цяла Европа се ускорява, като през ноември годишният темп на инфлация в Унгария достигна 7,4%.

През ноември правителството постави таван на цените на бензина до 480 форинта (1,55 евро) за литър.

Орбан - националист, който е на власт от 2010 г., е изправен пред предизвикателство да запази властта си, след като опозиционните партии се съгласиха да се обединят зад един кандидат на парламентарните избори на 3 април.

Последните социологически проучвания сочат, че управляващата партия на Орбан ще се изправи срещу общия кандидат на опозицията за министър-председател Петер Марки-Зай.

Критиците на Орбан твърдят, че той и партията му Fidesz са разрушили демократичните институции в Унгария, като нарушават независимостта на съдебната система и контролират силно медиите.

Андраш Бирьо-Наги, социолог и директор на мозъчния тръст Policy Solutions, е убеден, че този път Орбан не разполага с решаващ наратив за предизборната си кампания. През 2018 г. той мобилизира избирателите заради миграцията, ЕС и „страшилището“ Джордж Сорос, а през 2014 г. - с намаляването на разходите за комунални услуги като отопление и електричество. Този път обаче избирателите се опасяват от високата инфлация, която наскоро надхвърли седем процента, и от общо влошаване на икономическата ситуация.

Затова закотвянето на цените на шест хранителни продукта не е изненадващо. Антиправителственият новинарски сайт Telex.hu веднага изтъкна, че изборите наближават и че управляващата партия Fidesz е в режим на „защита на семейните портфейли“, пише Sueddeutsche Zeitung.

В крайна сметка парите са най-важни. И тъй като шестте опозиционни партии, които са коалирани от една година, са по петите на все по-нервно действащ президент, сега той бърка дълбоко в държавната хазна: води кампания с парите на данъкоплатците. Това само по себе си не е нищо необичайно - данъчните облекчения са част от арсенала на почти всяко правителство, което се бори за преизбиране. Дори десният популист Орбан, който се гордее със своята „нелиберална демокрация", вече се възползва от това, още през 2014 г. Но никога това не е било толкова масово, колкото сега, със значителни последици за правителството, което дойде след него.

През последните десет години фискалната политика беше насочена към намаляване на националния дефицит, макар и понякога с доста нетрадиционни средства като специални данъци за чуждестранните корпорации или разпускане на частните пенсионни фондове. Елиминирането на дефицита бе до голяма степен успешно до избухването на пандемията. Сега всяка седмица се раздават данъчни подаръци. А дефицитът отново се увеличава за втора поредна година.

Основните бенефициенти са тези, които имат работа и доходи, а не този, който има най-голяма нужда от подкрепа

Семействата от средната класа, които така или иначе получават голяма данъчна отстъпка за три или повече деца и субсидии за жилища и покупки, ще се възползват допълнително от отстъпка от данъка върху доходите в размер на около 1,6 милиарда евро.

Пенсионерите също трябва да се радват на предизборната кампания, тъй като тя ще им донесе 13-та пенсия в допълнение към три увеличения, свързани с инфлацията, през 2021 г. Част от тях ще бъдат изплатени в началото на годината, а останалата част - малко преди изборите. Освен това за пенсионерите ще бъде отпусната еднократна специална сума в размер на 223 евро. Младите унгарци на възраст под 25 години също ще се възползват от данъчни облекчения, тъй като от тази година те няма да плащат данък върху доходите. Правителството обяви и данъчни отстъпки за самостоятелно заетите земеделски производители и предприемачи.

По принцип това не е нещо ново, но залогът се увеличава. Още преди последните избори фондация Friedrich Ebert-Stiftung критикува „социалната политика за богатите" при Орбан; на тези, които имат, ще им се даде. Орбан оправдава сегашните решения с процъфтяващата икономика, която през миналата година нарасна с шест процента въпреки Covid.

Bloomberg нарича тактиката на Орбан „завой за 7,5 милиарда долара", за да му помогне да спечели изборите. От друга страна, говорителят на правителството Золтан Ковач заявява пред англоезичния правителствен уебсайт, че цифрите говорят сами за себе си. Кабинетът действал по този начин, защото можел да си го позволи: Унгария е изключително успешна в икономическо отношение и въпреки всички идеологически различия никой не може да се противопостави на повишаването на заплатите, намаляването на данъците и стимулирането на икономиката.

Но въпросът, разбира се, е по-сложен. В момента например левият вестник Népszava се тревожи за последиците за следващия законодателен период, ако се наложи радикално съкращаване на бюджета, за да се овладее нарастващия дефицит. Някои опозиционни политици се питат дали не трябва да се позволи на Fidesz и Орбан да спечелят - и да „изчистят собствената си бъркотия".

Заради спора с ЕС липсват и средства от фонда за възстановяване

Политологът Петер Креко от Political Capital напомня, че Орбан години наред преди изборите е упреквал социалистите и тяхната „политика на преразпределение", а сега го прави сам. Въпреки това, според Креко, той вече е пропуснал много милиони евро от Норвежкия грант, с който Норвегия, Лихтенщайн и Исландия подкрепят гражданското общество; страните донори са спрели плащанията към Будапеща. Преди всичко: липсват и милиарди от спряната анти-Covid помощ по програмата на ЕС за възстановяване.

Всъщност Унгария едва ли ще получи пари от фонда, докато пренебрегва правото на ЕС; освен това, след решението на Съда на Европейския съюз по спора за процедурата на ЕС за върховенство на закона има опасност скоро да бъдат отрязани допълнителни средства. Поради това инвестициите, които Унгария вече е планирала с тези средства, трябва да бъдат частично предварително финансирани от държавата, а частично отложени.

Водещият кандидат на обединената опозиция Петер Марки-Зай не е впечатлен от хода на политическия си опонент. „Всички знаем, че Fidesz ще остави след себе си абсолютно празни държавни хазни", казва той пред Bloomberg. Но опозицията щяла да знае как да компенсира със собствени програми и концепции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Venislav
преди 2 години
Еми и тука купуват спокойствие с мораториуми...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Бойче, САЩ не си купуват спокойствие от негърски бунтове с печатане на пари. НалЕ ?! Или Да?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още