IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отива ли си полският премиер Беата Шидло?

Спекулациите сочат, че ново правителство в Полша може да оглави сегашният финансов министър Матеуш Моравецки

16:33 | 05.12.17 г.
<p>
	Беата Шидло. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Беата Шидло. Снимка: Архив Ройтерс

Полският премиер Беата Шидло е пуснала туит, с който сякаш казва сбогом, съобщава Асошиейтед прес и допълва, че в момента в страната се носят слухове, че тя може да бъде сменена.

Шидло е публикувала съобщението в Twitter след полунощ след заседание на партията й "Право и справедливост" за промени в правителството.

От седмици се носят слухове, че лидерът на партията Ярослав Качински може да стане следващият премиер, макар че според други слухове правителството може да се оглави и от Матеуш Моравецки, министър на развитието и финансите.

Шидло е написала: "Независимо от всичко Полша е най-важното нещо. Тя е, която се грижи за семейството и ценностите (и която дава) сигурност. Която израсна от основите на християнските ценности, толерантна и открита. Модерна и амбициозна. Това е моята страна. Пример за Европа и света. Това сме ние, поляците", предава БТА.

 

 

Новините за вероятна смяна на Шидло бяха публикувани както от проправителствени медии, така и от медии, критикуващи полското правителство, в това число и полското издание на Nesweek. Вестник "Жечпосполита" днес съобщава, като се позовава на неназовани източници, че Качински е представил пред депутати от неговата партия плана си Моравецки да оглави кабинета следващата седмица.

Моравецки е на 49 години и е хвален за растежа на полската икономика през двете години на управление на "Право и справедливост". Той е смятан за един от най-вещите и най-компетентни членове на правителството.

Негови критици обаче казват, че растежът на икономиката се дължи до голяма степен на фискалната дисциплина на предишното центристко правителство и на растежа в цяла Европа.

Моравецки е бивш международен банкер, който ръководеше операциите на испанската банка Santander в Полша преди "Право и справедливост" да вземе властта. При Моравецки, който е начело на Министерството на финансите и на развитието, правителството предприе стъпки за възвръщане на контрола на Полша върху банковия сектор.

"Право и справедливост" започна да прилага доста популярна програма за социални грижи, предвиждаща месечни бонуси в кеш за семействата с най-малко две деца, припомня АП.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още