IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния заменя извънpeднoтo положение със „състояние на тревога"

Ще бъдат отворени фризьорските и козметични салони, стоматологичните кабинети и музеите, пътувания извън населени места остават ограничени

15:27 | 04.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Румънският президент Клаус Йоханис. <em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Румънският президент Клаус Йоханис. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Извънредното положение в Румъния няма да бъде удължено, а от 15 май в Румъния ще бъде въведено "състояние на тревога", заяви румънският президент Клаус Йоханис, цитиран от местната агенция AGERPRES.

„Извънредното положение няма да бъде удължено, няма да издам нов указ за удължаването му. Датата 14 май е последният ден, в който ще имаме извънредно положение. От 15 май, за да държим епидемията под контрол, ще влезем в състояние на тревога, което е предвидено в специфичното законодателство", заяви Йоханис.

Държавният глава говори пред журналистите след среща с премиера Лудовик Орбан и част от министрите във връзка с мерките за борба срещу епидемията от Covid-19.



„Ще започна с нещо, свързано с последните дни. Много съм доволен от начина, по който хората отговориха на призива на властите и макар че беше 1 май, нямаше сериозно нарушаване на правилата", изтъкна президентът.

Йоханис заяви, че предстоящото облекчаване на ограничителните мерки ще се прави „стъпка по стъпка", като всеки етап ще отнема около две седмици.

От 15 май ще бъдат отворени фризьорските и козметични салони, стоматологичните кабинети и музеите при спазване на определени мерки за дистанция и хигиена. Президентът посочи, че в този период вече няма да са необходими декларации при движение в рамките на населеното място, но пътуванията извън населеното място ще бъдат ограничени.

„Разрешават се пътувания извън населеното място по медицински причини, със служебна цел или за индивидуално спортуване", посочи президентът, като уточни, че остават забранени събиранията на повече от трима души.

Професионалните спортисти ще могат да възобновят подготовката си в спортните лагери, но състезанията ще останат забранени още дълго време. Спортните бази остават затворени за аматьорите. Държавният глава обаче предупреди, че ситуацията още не се е подобрила.

„Не искам да се създава впечатлението, че епидемията е минала. Не е минала, за съжаление. Днес имахме над 300 души с положителен тест. Но все пак трябва да продължим напред", заяви президентът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още