IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия изпробва ракета, която според Путин няма равна на себе си

Междуконтиненталната балистична ракета Сармат има най-големия обсег за разрушаване на мишени в света

20:55 | 20.04.22 г. 15
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Русия съобщи в сряда, че е провела първо изпитание на междуконтиненталната си балистична ракета Сармат, която е нова добавка към ядрения ѝ арсенал, а президентът на страната Владимир Путин твърди, че тя ще даде храна за размисъл на враговете на Москва, предава Ройтерс.

Телевизиите показаха как Путин е уведомяван от представители на армията, че ракетата е била изстреляна от Плесецк в северозападната част на страната и е улучила цели на полуостров Камчатка в Далечния изток.

Сармат е разработвана от години и тестовото ѝ изстрелване не е изненада за Запада, но се случва в момент на крайно геополитическо напрежение заради продължаващата вече осем седмици война на Русия в Украйна.

„Новият комплекс има най-високите тактически и технически характеристики и може да преодолее всички модерни средства за противоракетна отбрана. Той няма аналог в света и няма да има за дълго време“, заяви Путин.

„Това наистина уникално оръжие ще засили бойния потенциал на въоръжените ни сили, като надеждно гарантира сигурността на Русия от външни заплахи и предостави храна за размисъл на хората, които в разгара на трескава агресивна реторика опитват да заплашват страната ни“, допълни той.

Сармат е нова тежка междуконтинентална балистична ракета, която се очаква Русия да използва с десет или повече бойни глави върху всяка ракета, съобщи Американската конгресна служба за анализи.

След като започна нашествието на 24 февруари, Путин изтъкна ядрените сили на Русия и предупреди Запада, че всеки опит да застане на пътя на страната „ще доведе до последици, които той никога не е виждал в историята си“.

Няколко дни по-късно Путин нареди руските ядрени сили да бъдат поставени в повишена бойна готовност, което засили притесненията на Запада.

„Перспективата за ядрен конфликт, която преди време беше немислима, сега отново е възможна“, коментира на 14 март генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Руското министерство на отбраната съобщи в комюнике, че Сармат е изстреляна в 15,12 ч. московско време, а тренировъчните бойни глави са достигнали тестови обхват в Камчатка в Тихия океан, разстояние от близо 6000 км.

„Сармат е най-мощната ракета с най-големия обсег на разрушаване на мишените в света, което значително ще увеличи бойната сила на стратегическите ядрени сили на страната ни“, се казва в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 4 rate down comment 2
strol
преди 2 години
Не е лошо момче Императора,но е малко глупав и в инвестициите не го бива много:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 4
GiRo
преди 2 години
Импо, късият ти закопа руските акцийки. Ти работиш за западна компания, ако не са те изхвърлили отдавна с този начин на мислене. Въпреки това не спираш да хвалиш кочинката. Странен индивид си ти. Що не отидеш малко да поживееш у Мордор? Нали там е раят на света. Всичко е перфектно, безаналогово. Та ти го обичаш повече от България. Да видиш как е там, да поработиш за РУСКА компания, да поживееш малко на място. А, дали искаш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 2
fortiss
преди 2 години
Ти от къде знаеш къде са руските подводници? Сигурно си капитан и водач на глутница руски подводници???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 1
Oбичам България
преди 2 години
Защо О.Р.К е обидна дума? Така описваме *** нашественици, които идват от Азия да крадат и рушат, защото завиждат на начина ни на живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 3
Oбичам България
преди 2 години
Не се излагай. *** не могат да проверяват колко добре са украинците и крадат като животните, които са. Ти не си добре по история, ама *** като идват да се бият с турците за пореден път и да ни освободят се чудят как добре си живеем. Те, крепостните селяни, освобождават нас... май не са мръднали много последните 200 години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Да, дааа, чувал съм ги тия, за "петото поколение" opкски изтребители, за много модерни и безаналогови подводници също, еее, малко са правени преди половин век, ама това са подробности, нали?! Еее, едната много модерна подводниьа малко утанула, ама се случват такива работи. Май Xy.йск се казваше...или натам беше тръгнала....Чувал бях и за някакъв хипер-пупер крайцер, пращал ти поздрави, между другото :)))) А за пералните си прав, не ги мъкнеха, а ги бяха натоварили по камазите. И не само перални, квото намерят. Ее, част от тях не стигнаха, но тоеа са рисковете на живото предаване. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Кво стана с руските акцийки, мазен? Нещо не отвечаеш? Наципнализацийка :))) Любимото ти жуже ти тегли ножа, а? :))))) ти се кълнеше в него, а той направо ви обра, а? :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 7
юрист
преди 2 години
А - изобщо не се съмнявам, че диваците и варварите на Европа- руснаците- са изпробвали нова ракета- т.е. ново оръжие за масово унищожение. Щеше да е новина, ако статията съдържаше инфо, че руснаците са разработили ново поколение кафеварки, с чисто руски технологии, компоненти и труд, които могат да съперничат по качество на италианските кафе- машини...Какво искате от диваци и варвари- само убийства, престъпления, престъпен манталитет и оръжия- те живеят само затова и само по този начин...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 4
evlogi
преди 2 години
Пропусна да преброиш и най-новото попълнение на подводният флот на Русия в Черно море от миналата седмица..Най-абсолютното безаналогово попълнение!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
Ххахахха..Пак ли бе!Да напомня-към края си Хитлер точно по същият начин е разчитал и обявявал разни чудодейни оръжия, с които да обърне изхода на войната..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още