IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще прибави на въоръжение ракетите Сармат до есента

Супероръжието ще гарантира сигурността на децата и внуците на Русия, заяви ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин

14:41 | 23.04.22 г. 7
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Русия съобщи в събота, че ще прибави на въоръжение изпробваните неотдавна междуконтинентални балистични ракети Сармат, способни да нанасят ядрени удари срещу САЩ, до есента, предава Ройтерс.

Заявената от ръководителя на космическата агенция Роскосмос Дмитрий Рогозин цел е амбициозна, тъй като Русия съобщи за първо тестово изстрелване на ракетата едва в сряда, а западни военни експерти казват, че са необходими още опити преди ракетата да бъде прибавена на въоръжение.

Сармат е способна да носи десет ядрени бойни глави или повече и да поразява цели на хиляди километри разстояние в САЩ или Европа.

Тестът тази седмица след години на отлагания заради затруднения с финансирането и технически проблеми беше проява на сила от Русия в момент, когато войната в Украйна тласна напрежението със САЩ и съюзниците им до най-високото ниво от кубинската ядрена криза през 1962 г.

Рогозин заяви в интервю за Руската държавна телевизия, че ракетите ще бъдат прибавени на въоръжение с бойна част в сибирската област Красноярск, на около 3000 км източно от Москва.

Той добави, че ракетите ще се намират на същите места и в същите силози като съветските „Воевода“, които те заменят. Това по думите на Рогозин ще спести „колосални ресурси и време“.

Изпробването на „супероръжието“ беше историческо събитие, което ще гарантира сигурността на децата и внуците на Русия в идните 30-40 години, заяви Рогозин.

Западните страни са притеснени, че рискът от ядрена война е нараснал, откакто руският президент Владимир Путин започна нашествие в Украйна на 24 февруари с реч, в която изтъкна ядрените сили на Москва и предупреди, че всеки опит да се попречи на Русия „ще ви доведе до такива последици, каквито никога не сте виждали в историята си“.

„Перспективата за ядрен конфликт, която преди време беше немислима, сега отново се превръща в реална възможност“, заяви миналия месец генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 0
Oбичам България
преди 2 години
Недей си мисли, че запада много помага. От кумова срама, че се оказаха "слаби" гаранти за целостта на Украйна, англичани и американци изпращат оръжие, но както се оказа - по-старо и някои неща вече дори не са на въоръжение в техните армии. Едно нещо е сигурно (още от пердаха, който ядоха арменците от азерите) - руснаците нямат оръжие, с което са спечелят война срещу НАТО. Като гледам парашутите как не се отварят, остава въпроса колко от ядрения им арсенал ще се взриви в силозите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ако Европа и САЩ насипваха, досега да сте се омели. 2 ПТРК и 1 мобилна ПВО система всичко на взичко дадоха, а книжнотигърни кремъслки ламарини за утилизация има много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
лапник , я кажи защо непрекъснато не им стигат пушкалата на украинците ... нали се бие срещу "книжен тигър" ... цела /почти/ европа и америка насипват от сума време там ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Имат супер оръжия...на хартия. И те добре виждат, че света разбра, че армийката им е книжен тигър и сега плашат гаргите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
ами примери в историята има достатъчно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Добре де ... то и в момента имате супер оръжия ! Кой е луд да нападне русия ,че вие нападнахте Украйна ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още