IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спечели ли шести мандат Лукашенко?

Според първоначални официални данни той печели над 80% от гласовете, според прогнози от чужбина Светлана Тихановска е получила мнозинството гласове

08:20 | 10.08.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: EPA/TATYANA ZENKOVICH</p>

Снимка: EPA/TATYANA ZENKOVICH

Александър Лукашенко претендира за бърза и разгромна победа на президентските избори в Беларус, за да спечели шести мандат след надпревара, в която се наблюдават най-големите опозиционни протести в 26-годишното му управление.

Лукашенко получи 79,7% от гласовете, а 6,8% са за кандидата на опозицията Светлана Тихановска, обяви държавната телевизия Беларус 1 в неделя, позовавайки се на официални предварителни резултати,  публикувани минути след приключването на гласуването, предава Bloomberg.

Ръководителят на избирателната комисия Лидия Йермошина не поясни каква част от електората е преброена. Според Йермошина избирателната активност е била толкова висока, че някои избирателни секции в Минск са останали отворени по-дълго от първоначално планираното, предава DPA.

Лукашенко се стреми към шести мандат. В рамките на предизборната кампания 65-годишният политик се нахвърли силно върху критиците. Стотици хора бяха арестувани, а и в деня на изборите в бившата съветска република имаше арести.

Тихановска не признава поражението си срещу Лукашенко, заяви говорителката ѝ пред DPA в неделя вечерта. “Не може да се признае такъв резултат от изборите", заяви говорителят ѝ Анна Красулина.

Трябвало е да се очаква, че държавните анкетьори ще дадат около 80 процента от гласовете за Лукашенко. „Това е далеч от реалността”. Тихановска и нейната колежка Мария Колесникова ще информират за протестната ситуация в Беларус на пресконференция тази вечер.



Тържества за победата за Тичановская се състояха на отделни места. Хората призоваха униформените да се поклонят пред волята на избирателите и да се присъединят към народа. В отделни населени места полицията едва успяваше да устои на тълпите, съобщават близки до опозиционните лидери интернет портали.

Отделни местни избирателни комисии се появиха пред множеството и обявиха резултати, според които президентът Лукашенко е претърпял тежко поражение. Тихановска достига подкрепа между 80 и 90 процента от гласовете.
Беларуските медии цитират прогнози от чужбина, според които Тихановска е получила над 80 процента от гласовете. В Минск, от друга страна, ръководителят на изборите Лидия Ермошина призова четиримата противници на Лукашенко да признаят поражението си. "Най-важното е да можем да признаем поражение", каза тя.

Хиляди хора се събраха на централните площади след първите обявени резултати, за да демонстрират срещу изборите. В социалните мрежи бяха публикувани видеоклипове, на които се вижда, че полицаи бият хора в столицата Минск. Тогава други минувачи са атакували силите за сигурност, за да предотвратят арестите. В Минск служителите са използвали светлинни гранати, за да прогонят хората.

Последна актуализация: 02:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 3 години
99 беше по комунизма... стара бира е, в новия век цъкат по 80%... виж и Путин печели винаги с 80 +/- 2 :) ... Така хем може да кажеш че хората те обичат, хем и че не мачкаш опозицията ... а, умно! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
ми ше спечели щото е пич , а не пу.ка като нашия Бокаса ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Hahoto
преди 3 години
Много е скромен, само 80 процента, трябваше направо 99.9 процента да си пише, сега Ким Чен-Чун му се смее!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още