IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спечели ли шести мандат Лукашенко?

Според първоначални официални данни той печели над 80% от гласовете, според прогнози от чужбина Светлана Тихановска е получила мнозинството гласове

08:20 | 10.08.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: EPA/TATYANA ZENKOVICH</p>

Снимка: EPA/TATYANA ZENKOVICH

Тихановска призова силите за сигурност да се въздържат от използване на сила през нощта. "Искам да напомня на полицията и военните, че те са част от хората", каза тя, цитирана от служители на кампанията си. И апелира към своите последователи да се въздържат от провокации. "Знам, че хората на Беларус ще се събудят утре в нова държава", заяви още Тихановска.

Различни източници посочват между хиляда и 5000 протестиращи в Минск и стотици по улиците на Могильов, Витебск и Брест, където изглежда се е стигнало до употреба на сълзотворен газ.

Според видеоклиповете приблизително 10 000 души са били в центъра в само на столицата. Автомобилни шествия по улиците са се включили в протестите. Силите за сигурност са оградили много метростанции, а гражданите съобщават, че на редица места в страната интернет няма. Стотици са се събрали и пред президентския дворец.

Полицията арестува много демонстранти, а точни данни засега не се съобщават. Правозащитната организация Wesna заговори първоначално за над 50 ареста. Твърди се също, че има много ранени.



Протести имаше и в други градове в страната. В град Баранавичи, югозападно от Минск, наблюдатели преброиха до 10 000 демонстранти. Полицията използва и там сълзотворен газ. В Брест, на запад в бившата съветска република, силите за сигурност също атакуваха мирни демонстранти.

Ръководител на изборния процес Лидия Ермошина обяви президентските избори за валидни около обяд след достигане на минималната избирателна активност от 50 процента. В 18:00 местно време активността бе над 79 процента. Повечето избирателни секции затвориха в 20:00 ч. местно време. В Минск гласуването бе удължено, защото много хора не можаха да дадат гласа си. Йермошина заяви, че няма достатъчно бюлетини и никой не е очаквал такава избирателна активност. Резултатите от изборите се очакват не по-късно от понеделник.

„Беларус никога не е виждал такава тълпа пред урните. Това е израз на силното желание за промяна “, казва политологът Марина Рахлей пред DPA. Имаше и много избиратели на възраст между 40 и 50 години, които гласували за първи път. Рахлей гледа на това това като на силен сигнал срещу Лукашенко. "Правителството се чувства слабо и реагира с бруталност", каза тя.

Дълги опашки се образуваха и в чужбина. В посолството в Москва, например, опашката временно стигна два километра. Международните наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) този път не бяха на линия.

Те никога не досега не бяха признавали изборите в икономически зависимата от Русия държава за демократични. ОССЕ оправда отсъствието си с липсваща покана. Поради пандемията на коронавируса имаше и големи ограничения за пътуване, включително за международни журналисти.

Граждани, журналисти и активисти се оплакаха от сериозни проблеми с интернет достъпа в деня на изборите. Преди всичко много сайтове, критични към правителството, не бяха достъпни в Беларус. От лагера на Тихановска предупреди за пълно спиране на мрежата.

По този начин властите искали да предотвратят организираните протести. Тихановска си постави за цел да спечели изборите, да освободи всички политически затворници като президент и след това да свика свободни избори. Общо 6,8 милиона души бяха призовани да гласуват в страната между Полша и Русия. Имаше и трима други кандидати, за които обаче се смяташе, че нямат никакъв шанс.

Лукашенко бе избран за пръв път през 1994 г. и за пръв път имаше сериозна конкуренция - дори след като властите отказаха да регистрират най-опасните му противници, срещу него се оказа съпругата на един от тях - Светлана Тихановска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 3 години
99 беше по комунизма... стара бира е, в новия век цъкат по 80%... виж и Путин печели винаги с 80 +/- 2 :) ... Така хем може да кажеш че хората те обичат, хем и че не мачкаш опозицията ... а, умно! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
ми ше спечели щото е пич , а не пу.ка като нашия Бокаса ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Hahoto
преди 3 години
Много е скромен, само 80 процента, трябваше направо 99.9 процента да си пише, сега Ким Чен-Чун му се смее!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още