IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна и инфлацията оказват все по-голям натиск на страните от ЦИЕ

Страните от региона може да изпаднат и в рецесия през зимата, ако се наложат ограничения в потреблението на петрол и природен газ

15:27 | 10.07.22 г. 6
<p>
	Изглед към Варшава. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Изглед към Варшава. Снимка: архив Ройтерс

Войната в Украйна оказва отрицателно въздействие върху икономиките на 23-те държави от Централна, Източна и Югоизточна Европа, но мащабът на въздействието варира в широки граници.

Според новата лятна прогноза на Виенския институт за международни икономически изследвания (wiiw), въпреки че растежът като цяло ще бъде значително по-нисък от очаквания преди инвазията, по-голямата част от региона ще избегне икономическа рецесия тази година, пише онлайн медията Emerging Europe.

Най-издръжливите страни в региона ще са 11-те страни членки на Европейския съюз (ЕС).

Въпреки високата инфлация, енергийната криза, проблемите с веригата на доставки и забавящата се динамика в индустрията, 11-те членки на ЕС от региона ще отчетат среден икономически растеж от 3,3% през тази година. Най-висок растеж се очаква да отчетат Полша и Словения – съответно 4,2% и 4,5%.

Шестте държави от Западните Балкани се очаква да отбележат среден растеж от 2,9% през 2022 г., което е слабо представяне в сравнение с 2021 г.

За Украйна, Русия, Беларус и Молдова картината е много различна. Сривът ще бъде особено драстичен в Украйна, която се очаква да загуби повече от една трета от икономическото си производство тази година.

За БВП на Русия се очаква да спадне със 7%. Понижението е по-слабо, отколкото в пролетната прогноза на wiiw (-9% при основния сценарий). Това отразява укрепването на валутата на страната, рублата.

За икономиката на Беларус се очаква да се свие с 4,5% заради ефекта на западните санкции в отговор на подкрепата на страната за Русия. За икономиката на Молдова се очаква да спадне с 1% през 2022 г.

Блокадата на черноморските пристанища подхранва хранителната криза

Войната продължава да има опустошителен ефект върху украинската икономика, като щетите от унищожаването на жилищни и нежилищни сгради и инфраструктура надхвърлят 60 процента от БВП на страната за 2021 г.

Докато Украйна се приспособява към новата реалност на войната, икономическата активност започва бавно да се възстановява както в производствения, така и в сектора на услугите. Все повече компании в страната възобновяват дейността си. Все пак използването на капацитета остава с 40% по-ниско от това преди началото на войната.

Бюджетният дефицит на страната се очаква да достигне 20 на сто от БВП тази година. По-голямата част от него ще се финансира със заеми, което крие рискове за устойчивостта на държавния дълг.

„Един от най-големите проблеми за икономиката на Украйна е блокадата на черноморските пристанища. Това възпрепятства износа на голяма част от зърното в страната, което допълнително тласка нагоре световните цени на храните“, казва Олга Пиндюк, икономист в wiiw и водещ автор на лятната прогноза.

По думите на Пиндюк статутът на Украйна на кандидат за член на ЕС е положителен сигнал и трябва да подпомогне усилията на Украйна за реформи в средносрочен план.

Високата инфлация и енергийната криза намаляват перспективите пред растежа

През май инфлацията отбелязва двуцифрен ръст в процентно изражение във всички страни в Централна, Източна и Югоизточна Европа, с изключение на Словения. Най-висока е инфлацията в Молдова, като за цялата година се очаква ръстът на потребителските цени в страната да достигне 25%.

Членките на ЕС от региона ще отчетат средно ускорение на инфлацията с 11% през 2022 г., прогнозират икономистите. Цените на храните растат с двуцифрени темпове въпреки усилията за регулиране на цените в някои страни. Основна причина за това е недостигът на доставки на световните пазари поради загубата на украинския и руския селскостопански износ.

По-ниските доставки на торове в резултат на войната биха могли да ограничат производството на култури в много страни и допълнително да изострят хранителната криза, подчертават икономистите.

Притеснителното е, че базовата инфлация (с изключение на храните и енергията) също се повишава в региона. Това предполага, че сега инфлацията става все по-широкообхватна. В макроикономически план все по-високата инфлация намалява перспективите пред растежа заради подкопаването на реалните доходи на хората.

Страните от региона може да изпаднат и в рецесия през зимата, ако се наложат ограничения в потреблението на петрол и природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
"Войната в Украйна и инфлацията оказват все по-голям натиск на страните от ЦИЕ " - край на цитата, повторете реда :) Писаници ала-дон-Бидон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 1 година
да отварят и двата пАтока , да пускат руската нафта и са излезли от рецесията ... по една дърта майна на брюксел и вашингтон !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
cyclop
преди 1 година
Бъркаш сметката - поради минималната мозъчна активност, на която си способен. Колкото повече безсмислени санкции, водещи до повишаване на цените на енергията и суровините, толкова по-слаба икономика. Ето, поправих ти го.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Празните глави на путинофилите. Доказано е - колкото повече путинофили (лош материал), толкова по-слаба икономика. Факти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
cyclop
преди 1 година
Войната в Украйна е в Украйна и не оказва никакво влияние върху икономиките на 23-те държави от Централна, Източна и Югоизточна Европа. Нещо друго ще да е, но какво ли, какво ли..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още