Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Аржентина изпрати ново предложение на кредиторите си

Страната очаква икономически спад от около 12% тази година заради последствията от пандемията

Аржентина изпрати ново предложение на кредиторите си

Кадър от Буенос Айрес. Снимка: Erica Canepa/Bloomberg

Аржентина обяви ново предложение към своите кредитори в борбата си срещу държавния фалит и поиска да удължи предишния период на сетълмент с пет седмици до края на август.

„Новото предложение е голямо усилие за страната ми“, заяви президентът Алфредо Фернандес пред Radio Millenium. Страната достига до лимита си, твърди той.

Предложението има за цел да намали загубите на кредиторите върху главницата на облигациите, да увеличи купоните и да съкрати падежа на облигациите. Предвижда се капиталови плащания да започнат да се правят през 2015 г. Ще се определи и шестгодишен купон, като плащанията ще бъдат през март и септември всяка година от септември 2021 г. Предишната оферта предвиждаше лихвените плащания да започнат през 2023 г., пише Bloomberg.

Най-новото предложение също така предлага увеличени купони, започващи от 0,125% през следващата година, като някои облигации в крайна сметка ще плащат на инвеститорите 5% годишно.

Офертата предлага също така да се разменят съществуващи облигации с доларови и еврооблигации с падеж през 2030, 2035, 2038, 2041 и 2046 г. Тя не включва подсладител, известен също като инструмент за възстановяване на стойността. Предишните предложения на правителството и кредиторите, оповестени публично през юни, включваха подсладител, обвързан или с износ, или с брутен вътрешен продукт, допълва Bloomberg.

Подробностите ще бъдат представени своевременно и кредиторите ще трябва да отговорят до края на август.

Още по темата

Някога най-богатата страна в Южна Америка е в рецесия и се бори с последствията от коронавирусната криза. Държавата твърди, че вече не може да обслужва дълговете си и затова се опитва да накара чуждестранните кредитори, притежаващи облигации на стойност около 65 милиарда долара, да се откажат от поне част от вземанията си. Ако няма споразумение, това ще се счита за неизпълнение, а Аржентина технически ще се счита за изпаднала във фалит. Това ще затрудни страната при поемането на нов дълг на приемливи лихвени проценти. За инвеститорите, от друга страна, съществува риск да се окажат с празни ръце.

Още по темата

Правителството и различните групи кредитори преговарят за преструктуриране на дълга от няколко месеца. Последната оферта на правителството беше донорите да се задоволят с около 50 процента от реалните си искания. Кредиторите настояват за около 55 процента.

Министърът на финансите Мартин Гузман заяви през май, че Аржентина не може да продължи да харчи 20 процента от правителствените си приходи за лихвени плащания, особено във времена на коронакриза.

Страната очаква икономически спад от около дванадесет процента тази година поради последствията от пандемията. Международният валутен фонд определи тежестта на дълга на страната като неустойчива.

Аржентина има общ дълг от 323 милиарда долара. Страната вече фалира през 2001 г., след като спря да обслужва дълговете си. От 2015 г. тя отново излезе на свободния капиталов пазар.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Лондон започва преговори за влизане в Транстихоокеанския търговски блок