Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Австралия ограничава наполовина броя на завръщащите се в страната

Около 4000 и по-малко души ще могат да се връщат у дома всяка седмица, каза премиерът Скот Морисън

Австралия ограничава наполовина броя на завръщащите се в страната

Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg

Австралия ще намали наполовина броя на гражданите, които могат да се връщат у дома всяка седмица, за да облекчи натиска върху карантинната й система, тъй като огнището на коронавирус във втория най-многолюден щат в страната се влошава, заяви премиерът Скот Морисън в петък.

Той също каза пред репортерите, че процесът на карантиране на пристигащите в хотели ще бъде преразгледан. Щатът Виктория записа рекордни 288 нови случая през последните 24 часа и призова жителите да започнат да носят маски - отклонение от здравните съвети, издадени досега в кризата с COVID-19 в Австралия.

Повече от 70 000 австралийски граждани и постоянни жители са предприели 14-дневна задължителна изолация в наети от правителството хотели от началото на кризата и тази политика е помогнала за ограничаване на разпространението на вируса. Но системата се затруднява, след като полетите се пренасочват заради огнището в Мелбърн, което оказва натиск върху други части на страната.

Много държави изискват пристигащите пътници да се самоизолират, но само малка част от тях, като Нова Зеландия и Виетнам,  предлагат карантиниране в хотели или други специално пригодени сгради. В Южна Корея гражданите могат да се самоизолират у дома, но чужденците са поставени под карантина в държавни обекти.

Още по темата

Морисън заяви, че е неизбежно ограничаването на броя допуснати в страната да затрудни австралийците да се приберат у дома. Около 4000 и по-малко души ще пристигат у дома всяка седмица, каза той.

Преразглеждането на карантината ще включва въпроси като обучение на охранители и персонал в хотелите, тестване и управление на предполагаемите и потвърдените случаи.

Австралия се радваше на ранен успех с коронавируса благодарение на затваряне на международната си граница, карантиране на пристигащи, мерки за социално дистанциране и широко разпространен режим на тестване.

Но ограниченията бяха облекчени и някои погрешни стъпки в карантинната програма на щата Виктория, доведоха до ново огнище, което стана причина з поставянето на Мелбърн под шестседмична блокада.

„Със сигурност 288 нови случая днес е доста грозно число“, каза главният здравен директор на Виктория Брет Сътън пред репортери. Той призова жителите на Мелбърн да носят маски, където социалното дистанциране е трудно, например в градския транспорт. За разлика от страни като Япония и Китай, където носенето на маски е обичайно и без епидемия от коронавирус, в Австралия тази практика е рядка.

Шестседмичната блокада в Мелбърн обаче ще затрудни още повече градските ресторанти, кафенета и малки търговци на дребно, които тъкмо предприемаха първите си стъпки обратно към бизнес активността след предишната национална блокада.

Повторно въведените ограничения заплашват да задълбочат и удължат първата рецесия в Австралия от почти 30 години. Виктория допринася за около една четвърт от брутния вътрешен продукт на страната.

Пътуванията от и до Мелбърн също създават притеснения за други големи, ориентирани към услугите градове като Лондон, които отварят барове и ресторанти в опит да рестартират икономиките си.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Две трети от служителите, работещи отдалечено, не искат да се връщат в офиса