IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Гейтс иска да обедини усилия с Джеф Безос в борбата с климатичната криза

Съоснователят на Microsoft се надява на сътрудничество с шефа на Amazon в ранната подкрепа на скъпи зелени алтернативи на сегашните технологии

10:44 | 23.02.21 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Съоснователят на Microsoft Corp. Бил Гейтс се стреми да работи в по-тясно сътрудничество с главния изпълнителен директор на Amazon.com Inc. Джеф Безос в борбата с климатичната криза, която според Гейтс може да засенчи настоящата пандемия по отношение на жертвите и глобалното въздействие.

„Смъртните случаи ще се увеличат с течение на времето, тъй като нарастват топлинните вълни, горските пожари и най-важното, хората губят възможността да излизат на открито и да се занимават със земеделие в близост до екватора“, заяви Гейтс в интервю за Bloomberg Television.

Книгата му „How to Avoid a Climate Disaster" (Как да избегнем климатично бедствие) беше пусната в продажба по-рано този месец. За разлика от пандемията, трудно е да накарате хората да се съсредоточат върху катастрофи, които може да предстоят след десетилетия, за да ги избегнат, смята той. „Истинско изпитание е за човечеството да инвестира предварително за проблеми, които предстоят по-късно“, отбелязва Гейтс.

Именно тук идва моментът на сътрудничество с Безос - той се ангажира дори още по-сериозно от Гейтс в борбата с изменението на климата, отделяйки за целта 10 млрд. долара спрямо няколко милиарда от Гейтс. Съоснователят на Microsoft се надява, че те могат да си сътрудничат, за да подкрепят на ранен етап скъпите зелени алтернативи на сегашните технологии.

В книгата си Гейтс използва концепцията за „Зелена премия“ - разликата в цената между традиционна технология, отделяща въглерод, като автомобил, работещ на газ, например, и нейната зелена алтернатива - електрическа кола. Когато цената на тези по-нови технологии е твърде висока за обикновените потребители или правителства, хора като Гейтс и Безос могат да използват своя капитал, за да стимулират търсенето и да намалят цените до ниво, подходящо за всички останали.

„Идеята как да създадете търсене на тези зелени продукти, дори в ранния етап, когато тяхната зелена премия е много висока - това е нещо, което осъзнах, че е едно от липсващите парчета“, коментира Гейтс. „Искаме да привлечем компании и правителства към това, но наличието на силна база от филантропичен капитал за начало би било фантастично“, допълни той.

Гейтс заяви още, че не е фен на биткойна нито поради съображения за опазване на околната среда - за криптовалутата се използва много енергия - нито заради индивидуални инвеститори, които не се казват Илон Мъск.

„Илон има купища пари и е много опитен, така че не се притеснявам, че неговият биткойн ще се движи произволно нагоре или надолу“, каза той. „Мисля, че хората купуват заради тези мании, хора, които може да нямат толкова много пари, така че не съм свръхуверен за биткойните и общото ми мнение е, че ако имате по-малко пари от Илон, вероятно трябва да внимавате", посочи милиардерът.

Гейтс, дългогодишен почитател на бургерите - голяма част от ранната му работа в Microsoft е подхранвана от близкия Burgermaster или Dick’s Burgers в Сиатъл - се е пренасочил наполовина към растителни продукти като Impossible Burger и Beyond Meat. Тъй като продуктите на растителна основа стават все по-добри, той очаква потреблението му да се увеличи в тази насока, но не изключва напълно говеждото от диетата си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
голема борба ше падне тогаз ... напрао ше затъмнат слънцето .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
neon7
преди 3 години
Globalist Oligarch Bill Gates Calls for First World Countries To Replace Meat with 100% Synthetic Alternativehttps://bigleaguepolitics.com/globalist-oligarch-bill-gates-calls-for-first-world-countries-to-replace-meat-with-100-synthetic-alternative/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
neon7
преди 3 години
Banned Documentary Why Bill Gates Switched From Microsoft To Vaccineshttps://greatgameindia.com/banned-bill-gates-documentary/amp/?__twitter_impression=true
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
neon7
преди 3 години
Робърт Ф. Кенеди за фарма мафията и инициативите на Бил ГейтсПрез 1986 г. Конгресът изкъпан с фармацевтични пари (през последните 20 години фармацевтичната индустрия е най-големият спонсор на политически кампании и на лобистите сред законодателите) одобри закон, даващ удобен имунитет на производителите на ваксини, като така ги пази от отговорност за вреди (и смъртни случаи), причинени от ваксините. Последвалата златна мания на фармацевтичните компании доведе до огромно увеличение на препоръчваните инжекции: от 12 дози през 1986 г. до 54 дози на 13 ваксини в наши дни. Така второстепенната фармацевтична стока се превърна в днешната демонична ваксинална индустрия за $50 милиарда/годишно.https://***.otizvora.com/2021/02/13109/roburt-f-kenedi-za-farma-mafiyata-i-initsiativite-na-bil-geyts/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
neon7
преди 3 години
3 Judge Court In Peru Rules COVID-19 Pandemic Started By Bill Gates, George Soros And RockefellerA three judge court in Peru has ruled that the COVID-19 pandemic was started by the billionaires Bill Gates, George Soros and Rockefeller. Despite the ruling (read the resolution in full below), fact-checkers concluded that the Peruvian court had no evidence to make such a judgement citing declaration from the WHO and CDC who have lost all its credibility.https://greatgameindia.com/peru-court-bill-gates-george-soros/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още