IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъфет придоби дялове в пет японски компании с големи инвестиции в енергетиката

Те са оценявани на общо 6 млрд. долара

16:45 | 31.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Компанията на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway е придобила дялове от малко над 5% в пет от най-известните японски корпоративни имена с големи инвестиции в енергетиката, предава Wall Street Journal.

Berkshire обяви инвестициите в Mitsubishi Corp., Mitsui, Sumitomo Corp., Itochu Corp. и Marubeni Corp. малко преди началото на борсовата търговия в Токио в понеделник.

Книжата и на петте компании поскъпнаха с между 4,2% и 9,48% и тласнаха нагоре общия индекс Nikkei Stock Average с 1,1%.

Berkshire не съобщи колко е платила за придобиването на дяловете. Въз основа на цените на компаниите към края на търговията в петък дял от 5% във всяка се равнява общо на около 6 млрд. долара.

Петте често са смятани за търговски компании, но инвестиционни компании вероятно е по-точното определение. Всички имат дялове в редица бизнеси, включително интереси в енергетиката и минната индустрия. Mitsubishi и Itochu контролират голяма верига оказионни магазини в Япония.

„Щастлив съм, че Bershire Hathaway участва в бъдещето на Япония и на петте компании, в които избрахме да инвестираме“, заяви Бъфет в комюнике. Той допълни, че петте компании „имат много съвместни дружества в цял свят и вероятно ще имат още такива партньорства“.

Главният изпълнителен директор на Itochu Масахиро Окафуджи отбеляза, че инвестицията на Berkshire може да стимулира ревитализирането на индустрията. „Добра новина е, че един от водещите инвеститори в света проявява интерес към японски акции, особено акции в търговски компании, които изостават от международните пазари“, коментира той.

Говорител на Sumitomo заяви, че компанията се надява да има добра комуникация с Бъфет, както и с другите инвеститори. Представители на Mitsui, Marubeni и Mitsubishi са отказали коментар за инвестицията на Berkshire.

И петте компании имат дълга история, която в случая на Sumotomo започва през 17-и век, и са смятани за престижни работодатели в Япония. Mitsubishi, Mitsui и Sumitomo са в основата на мрежи от компании, които понякога инвестират в други компании от мрежата или имат съвместни проекти. Mitsubishi Corp. притежаваше 20% от Mitsubishi Motors Corp. към 31 март.

Berkshire Hathaway съобщи, че може да увеличи дела си до 9,9% в някоя от петте компании в зависимост от цената, но допълни, че няма да прави покупки отвъд този праг, ако бордът на директорите на получаващата инвестицията компания не одобри. Berkshire информира, че смята да задържи японските си инвестиции за дълго време.

Търговските компании обичайно имат ниска пазарна стойност спрямо печалбата си, отчасти заради експозицията си на енергийни инвестиции като петролни и газови полета. Това може да ги направи привлекателни за инвеститор в стойност като Бъфет.

Бъфет беше относително сдържат по време на коронавирусната пандемия освен, че обяви сделка в началото на юли, при която Berkshire съобщи, че ще купи енергийния бизнес на Dominion Energy за 9,7 млрд. долара, включително дълга. Към края на второто тримесечие Berkshire притежаваше ликвидни средства на стойност 146,6 млрд. долара, което е ръст спрямо около 137,3 млрд. долара в края на първото тримесечие.

Паричните наличности на Бъфет растат, той често се оплаква от ръста на цените на всички видове активи. Редица борсови индекси в САЩ са близо до исторически връх, а милиарди долара се изливат във  фондове за частни капиталови инвестиции през последните години.

В резултат на това Бъфет се насочи към нови цели на непознати пазари. Конгломератът притежава само няколко бизнеса извън САЩ, включително базираната в Холандия компания IMC International Metalworking Cos.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още