Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Цената на изтеглянето на големите банки от Русия

Водещите международни банки с бизнес в Русия са заделили над 11 млрд. евро за провизии през първото тримесечие

Цената на изтеглянето на големите банки от Русия

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Водещите международни банки с бизнес в Русия са заделили над 11 млрд. евро за провизии през първото тримесечие, за да се подготвят за потенциалните загуби, пише Ройтерс, обобщавайки последствията за банките от връзките им с Русия. Ето и подробности за действията, предприети от кредиторите с най-голяма експозиция към страната:

(В милиони евро)

Европейски банки

Raiffeisen Bank International (RBI)

RBI е в процес на оценяване на интереса на потенциалните купувачи на своето подразделение в Русия - 10-ата по големина банка в страната. Опциите включват пълна или частична продажба, както и отделяне, но всяко решение може да отнеме време.

Още по темата

Загубите от обезценки се увеличиха повече от четири пъти през първото тримесечие заради провизии в размер на 301 млн. евро за бизнеса на банката в Русия и Украйна. RBI има експозиция към Русия под формата на дялов и друг капитал на стойност 2,3 млрд. евро. Освен това банката има нетна трансгранична експозиция за 380 млн. евро към 29 април.

Societe Generale

Френската банка продаде руското си подразделение "Росбанк" на Interros Capital, компания, свързана с руския олигарх Владимир Потанин. Продажбата, която води до около 3,2 млрд. евро нетна загуба в отчета, но има незначително влияние върху капитала, освобождава SocGen от експозиция към Русия в размер на 15,4 млрд. евро.

SocGen намалява трансграничната си експозиция към Русия, която беше 2,8 млрд. евро към 31 март. Провизиите, свързани с Русия, възлизат на общо 354 млн. евро през първото тримесечие. Русия формира 2,7% от нетната печалба за 2021 г.

UniCredit

Италианската банка сви експозицията си към Русия през първото тримесечие до 7 млрд. евро, включително чрез размяна на активи с несанкционирани руски банки за операции в Европа.

Още по темата

Ескалиращите международни санкции срещу Русия осуетиха опитите за замяна на основния й местен актив - АО "Юникредит Банк", която е 14-ата по големина банка в Русия, съобщиха двама източници, запознати с въпроса. Възможностите за замяна сега са малки и целта на UniCredit да генерира стойност от сделката усложнява излизането й от страната, твърдят източниците.

С провизии за 1,2 млрд. евро за първото тримесечие UniCredit е усвоила повече от 70% от капиталовия удар заради загубите в Русия, които тя оценява на стойност до 5,2 млрд. евро в най-лошия сценарий.

Intesa Sanpaolo 

Още по темата

Италианската банка, която извършва стратегически преглед на руското си присъствие, задели 800 млн. евро за покриване на потенциални загуби от руския и украинския си бизнес през първото тримесечие. Трансграничната експозиция на Intesa към Русия преди провизиите възлиза на 3,9 млрд. евро към 31 март без гаранциите. Местният бизнес - Banca Intesa Русия и украинската "Правекс Банк" имат още 1,1 млрд. евро експозиция.

Общата експозиция, включително извънбалансовите позиции, за които главният изпълнителен директор Карло Месина каза, че носят "нулев риск", е 6,1 млрд. евро.

Credit Agricole

Френската банка задели 584 млн. евро заради бизнеса в Русия и Украйна през първото тримесечие. Тя намали експозицията си към страната с 1,1 млрд. евро след инвазията в Украйна. Към 31 март тя имаше 3,8 млрд. евро експозиция към Русия, с допълнителни 600 млн. евро извънбалансова, трансгранична експозиция.

ING

Нидерландската банка е записала провизии за 834 млн. евро, свързани с Русия през първото тримесечие. Нейната експозиция към Русия възлиза на 5,8 млрд. евро към 30 април, спрямо 6,7 млрд. към 28 февруари.

Deutsche Bank

Германският кредитор намали нетната си експозиция към Русия с над една трета от средата на февруари до края на април, намалявайки я под 1,2 млрд. евро. Въздействието на войната в Украйна доведе до провизии през първото тримесечие в размер на 464 млн. евро.

Credit Suisse 

Още по темата

Швейцарската банка отчете загуби от 206 млн. швейцарски франка, свързани с инвазията на Русия в Украйна през първото тримесечие.

Американски банки

Citigroup

Citi намали общата си експозиция към Русия с 2 млрд. долара до 7,8 млрд. долара през първото тримесечие и заяви, че ще загуби не повече от 3 млрд. долара при най-неблагоприятния сценарий, по-малко от първоначалната оценка за близо 5 млрд. долара. Citi задели 1,9 млрд. долара през периода за възможни загуби от директни експозиции към Русия и икономическото въздействие на войната.

Goldman Sachs

Общото пряко финансово въздействие от свързаните с Русия и Украйна инструменти върху приходите на банката за първото тримесечие беше нетна загуба от около 300 млн. долара.

JPMorgan

Американската банка обяви, че провизиите за свързани с Русия индивидуални имена представляват една трета от общото натрупване на резерви в размер на 900 млн. долара през първото тримесечие.

Японски банки

Mizuho Financial Group, Sumitomo Mitsui Financial Group

Две от най-големите банки в Япония заделиха общо 1,3 млрд. долара за покриване на потенциални загуби от експозицията им към Русия.

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

0
 
1
 
10
corner до: юрист
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Напълно разбирам - системата която описваш създава съмнителни ползи , но и неопределени и непредвидими постоянно нарастващи в хода на развитие на технологията рискове . Като целия този процес оскъпява всичко , заради киберсигурност , промени в софтуери , постоянни ъпдейти и абонаменти . Но затова пък аз мога да ти обясня , защо в края на краищата хората ще захвърлят "умните" коли и ще си купят Москвич и Лада .
3
 
0
 
9
юрист до: corner
преди 1 месец
''...Не виждам , защо трябва лично да го произвеждаш , ако утре ще те гонят да ти го подаряват...'' Така мисли средностатистическият граждани, НО- ако заниманието ти е свързано с бизнес или с постоянно наблюдение на ЕС закони, щеше да знаеш, че въпросът е електронните устройства- напр. телефоните- не е свързан само с цената им, а и с НАДЕЖДНОСТТА ИМ при опазване на биг дейта/ личните ти данни, а след няколко години- и електронната ти самоличност. Така, че- на преден план не излиза цената на този продукт единствено като телефон, а цената му като смартфон- т.е. като телефон не просто с много функции, от който можеш да си плащаш дори данъците, осигуровките и дължимите консумативи, а който притежава системи и технологии за надеждна ЗАЩИТА на личните ти данни, съгласно джидипиар-а...Когато като ЕС граждани имаш електронна самоличност, на преден план излиза точно тази надеждност на защита на личните ти данни, пароли, всякаква информация, ''качена'' на това електронно устройство. Ако си руски гражданин, няма как да ме разбереш, защото русия е мноооого далече от това, което пиша и естествено, тя не се обхваща от GDPR, който е ЕС регламент и задължителен за изпълнение от всички ЕС граждани...
1
 
3
 
8
corner до: юрист
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Част от технологиите отдавна са надскочили приложението си . Много от космическите мисии и марсоходи , използват компютри и софтуер от преди 10 г . -като най -надеждни . Не казвам че не са важни , а че цената им е все по- ниска и се продават по битаците . Винаги става въпрос за цена , а не кой и къде ги произвежда , или кой ги е открил . Това вече няма начение . Дойде денят в който кофа домати 50лв е на цената на нов финландски телефон . Не виждам , защо трябва лично да го произвеждаш , ако утре ще те гонят да ти го подаряват . Стойност клоняща към нула . Сериозният безнес отдавна е подготвен за безсмислието и технологичното изчерпване . Сериозните страни също .
1
 
2
 
7
юрист до: corner
преди 1 месец
''...Защо ти е завод за чипове , ако чипът струва колкото шепа житце ?...'' Защото само ти и тебеподобните ти не разбирате, че чипът управлява и контролира как житото да се превърне в ''шепа житце'', както и как ''шепата житце'' да се превърне в брашно екстра качеството. ''... Но ако не са силни в нещо няма защо да се пънат , като могат да си купят ...'' Там е и руският икономически проблем- без чипове, технологии и еектронни компоненти, които НЕ СА руско производство, НЕ МОГАТ ДА РАБОТЯТ нито руските кораби, автомобили, машини, нито да се произвеждат ''безаналоговите'' руски раетни системи, с които наглата нацистка русия заплашва да бомбардира МИРНИТЕ ЕС държави, само защото са решили да членуват в НАТО... Не знам дали схващаш цялата ирония на ситуацията- руската економика е над 90 процента зависима за нормалното си функциониране от тези технологии, електронни компоненти и елементи дори за ракетните си системи, а заплашва с ядрен холокост тези държави, които ги създават и без чиито технологии, компоненти и елементи, руските ракетни системи отказват да работят и да бомбардират омразните за вас, руснаците, ЕС и НАТОвски държави, сред които е и БЪЛГАРИЯ, както и САЩ;D
2
 
1
 
6
corner до: юрист
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Светът се намира в технологично пресищане , и цената на технологиите вече пада спрямо цената на ресурсите . Защо ти е завод за чипове , ако чипът струва колкото шепа житце ? Ако айфонът ще се произвежда във виетнамски гараж , или поради факта че е технологично недоразумение . А иначе сами си правят и атомните крайцери , свръхзвуковите ракети , лазерите , не като да не разбират , или като някой да ги стигне .......... Но ако не са силни в нещо няма защо да се пънат , като могат да си купят . Европа не се пъне да прави айфони например . А също няма и технологични компании да хващат окото, защото ще пречиства потоците и въздуха . Всеки с проблемите си .

Още от Други
След повишаването на лихвите през първото полугодие пътят е все нагоре