IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GSK и Sanofi започват ново изследване на ваксината си срещу COVID-19

Компаниите се надяват тя да бъде одобрена през четвъртото тримесечие на 2021 г.

18:16 | 22.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Nathan Laine/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Фармацевтичните компании GlaxoSmithKline и Sanofi съобщиха, че са започнали ново клинично изпитание на кандидат-ваксината си на протеинова основа срещу COVID-19, съживявайки усилията си срещу пандемията след проблем през декември, който отложи пускането на ваксината, предава Ройтерс.

Британската и френската фармацевтични компании целят да стигнат до финални тестове през второто тримесечие и ако резултатите са убедителни, се надяват ваксината да бъде одобрена до четвъртото тримесечие, след като първоначално целта беше първото полугодие на тази година.

През декември двете компании изненадаха инвеститорите, като заявиха, че ваксината им ще бъде забавена към края на 2021 г., след като клинични изпитания показали незадоволителна имунна реакция при възрастни хора.

Разочароващите резултати вероятно се дължат на неправилна концентрация на антигена, използван във ваксината, съобщиха Sanofi и GSK и добавиха, че Sanofi е започнала работа и срещу новите варианти на коронавируса, за да помогне за планирането на следващите им стъпки.

Междувременно броят на заразените с коронавирус в света надхвърли 110 млн., а силно заразните щамове на вируса карат разработчиците на ваксини и правителствата да променят тестоването и имунизационните си стратегии.

Кандидатът за ваксина на GSK и Sanofi използва същата технология на протеинова основа като една от ваксините срещу сезонен грип на Sanofi. Тя ще бъде съчетана с адювант, вещество, което действа като усилвател за ваксината, произведена от GSK.

„През последните няколко седмици нашите екипи работиха за усъвършенстване на антигенната формула на нашата ваксина на протеинова основа“, заяви Томас Триомфе, изпълнителен вицепрезидент и ръководител на Sanofi Pasteur, в комюнике.

Новото изпитание в средата на процеса по разработване на ваксината ще оцени безопасността, нивото на поносимост и имунната реакция на ваксината при 720 здрави пълнолетни хора в САЩ, Хондурас и Панама и ще тества две дози, поставени през 21 дни.

Sanofi и GSK си осигуриха сделки за доставка на ваксината си за Европейския съюз, Великобритания, Канада и САЩ. Те също така планират да предоставят дози за програмата COVAX на Световната здравна организация.

За да успокои критиците след забавянето, Sanofi съобщи по-рано тази година, че се е договорила да пълни и пакетира милиони дози от ваксината на Pfizer/BioNTech от юли.

Sanofi работи и с Translate Bio по друг кандидат за ваксина срещу COVID-19, базиран на информационна РНК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още