Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Хората не са готови за нова икономическа криза

Почти една трета от българите могат да издържат само седмица, ако източникът им на приходи внезапно секне, сочи проучване на ОИСР

Хората не са готови за нова икономическа криза

Снимка: Getty

Докато светът се отърсва от финансовия шок от коронавирусната криза, ново проучване сред 26 държави показва, че голяма част от хората са опасно неподготвени за по-значителен икономически проблем.

Според Международното проучване за финансова грамотност за 2020 г. на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) 42% от анкетираните 125 787 пълнолетни участници се притесняват как ще поемат ежедневните си разходи; 40% са разтревожени за финансовата си ситуация, а 37% посочват, че едвам се справят, посочва Bloomberg.

На въпроса „Ако изгубите основния си източник на приходи, за колко дълго ще може да продължите да покривате ежедневните си разходи, без да заемате пари или да се местите?“ най-голяма част от запитаните са посочили, че биха могли да издържат около седмица – 28%. За 25% от анкетираните този срок е от месец, за 15% - три месеца, за 18% - шест или повече месеца. Останалата част от малко над 14% посочват, че не знаят колко могат да издържат – което според авторите показва, че или хората нямат готовност да обмислят евентуална липса на ресурси, или не разполагат със средства за омекотяване на удара.

За България ситуацията изглежда по сходен, но малко по-различен начин. У нас също най-голям е делът на хората, които могат да издържат само седмица – 31%. За 26% от допитаните този срок е месец; 15% посочват, че биха успели три месеца; 10% - шест или повече месеца, а 18% посочват, че не знаят.

Според 74% от анкетираните малко над 1000 българи те обмислят внимателно всяка своя покупка, което ни поставя сред предпазливите страни, като средно за участващите в допитването този процент е 71,1%.

Проучването показва също, че българите са сред нациите, които като цяло плащат навреме сметките си. 83,3% от анкетираните посочват, че не се бавят със задълженията си при средно 79,4% за проучването. По този показател най-точни са гражданите на Естония с 95,1%, а на обратния полюс изненадващо е Германия с 50,4%.

Над половината от българите обаче посочват, че са имали затруднения да покриват разходите си през последните 12 месеца. За 50,4% от сънародниците ни е имало момент през изминалата година, когато разходите им са надвишавали приходите, при средно 35,3% за проучването.

Допитването също така показва, че голяма част от българите пестят пари – 78,2%. Най-спестовни са жителите на Индонезия, където почти всички допитани активно заделят средства. Спестените пари обаче изглежда са без зададена цел, тъй като само 39,4% от респондентите у нас посочват, че имат дългосрочна финансова цел, за която отделят средства.

По отношение на разделението между половете мъжете и жените се представят относително сходно. Но въпреки че по показатели като финансова грамотност и финансово поведение дамите и господата са с почти еднакво представяне, то статистическа разлика се наблюдава при показателя за финансово благополучие. Там резултатът е в полза на мъжете с разлика от над един пункт – 8,6 пункта за дамите и 9,7 пункта за господата.

Статистическа разлика има и по възрастово разделение – най-осезаема тя е във възрастовата група на хората над 60 г., както и при тези в диапазона от 30 до 59 г.

Въпреки че допитването на ОИСР не включва САЩ, скорошен доклад на Националното обществено радио в страната показва, че американците не са в по-различно положение от това, представено в проучването на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Поне половината от домакинствата в четирите най-големи американски града – Чикаго (50%), Ню Йорк (53%), Лос Анджелис (56%) и Хюстън (63%) – отчитат налице сериозни финансови проблеми, включително изчерпани спестявания, проблеми с плащането на сметките и с достъпа до медицинска помощ.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

1
 
5
 
6
mariata до: Shadow1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Някъде бяха писали, че всеки, който има само 1 долар в джоба си и никакви дългове е по-богат от 70% от американците. Предполагам, че и в ЕС и в частност и в България процентът сигурно също ще е над 50%. Т.е. Ако имаш кредит, вероятно нямаш спестявания в банка, а сметките за ток, вода и т.н. Са всеки месец и вноска по кредита, така парите ти стигат за много кратко и влизаш в тупик
1
 
5
 
5
Веск до: IQ96
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Забрави. Беше някога. Масово има села без едно прасе, без една крава. Тук, там по някоя овца, коза. Кокошките са рядкост също. Не се надявай на това в криза. Наивно е.
2
 
5
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Сетила се Мара да се побара. Колко казват и колко ще издържат хората са различни неща. Умрели от глад по българските земи няма да има, надявам се. Лошото е, че масово народа е с ипотечни крадити. Направиха така, че със спестявания само да не става. Мафия. Световна. Днес дългоочаквани данни за дефлация. Народа реве - манипулация. Ами ако кризата е навлязла в кулминационната си фаза и това наистина води до закономерна дефлация? Данни от последни дни и седмици:
Безработица - расте си от месеци.
Спад в износа 15-20 процента.
Спад сделки с имоти - пак толкова в София, просто другите са назад в цикъла.
Спад в изпращани от чужбина пари с пъти.
Данъчни неволи, особено за общините.
Спад в туризма, транспорта - чак ми писна от данни. Цяло лято данни.

Всичко това при изливане на пари - у нас хаотично и безцелно, а в ЕС с план, стратегия , мисъл и .... все така нерезултатно.

Извода всеки сам. Кво става а?
3
 
3
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
То кога са били готови хората за криза? Но 1 седмица е твърде нереално, не вярвам че 30% живеят толкова на ръба. Определено преувеличават, когато знаеш че няма да имаш приходи ще си свиеш драстично и разходите.
1
 
5
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Това е много относително, на мен ако ми кажат утре те махаме, аз ще издържа до 3м с парите, които имам, но аз нямам семейство, ако плащах разходите на още 2-3-ма, това няма как да стане.

Още от Други
Кои са най-добрите и най-лошите пенсионни системи в света?