IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран призна, че погрешка е свалил украинския самолет

Първоначално Техеран заяви, че няма общо със случая

09:33 | 11.01.20 г. 28
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Иран обяви, че погрешка е свалил украинския самолет, убивайки 176 души на борда му, и изказа дълбокото си съжаление, след като първоначално отрече да има общо със случая. Всичко това се случва след ескалацията на напрежението заради иранските ракетни удари по американски цели в Ирак, предава Ройтерс.

Катастрофата от сряда засилва международния натиск върху Иран след месеци на търкания със Съединените щати и няколко военни атаки. Напрежението в Близкия изток се увеличи миналата седмица, след като американско нападение с дрон доведе до смъртта на ирански генерал в Ирак, а това накара Техеран да се прицели в американски бази.

Канада, чиито 57 граждани са се намирали на борда на сваления самолет, и Съединените щати вярват, че иранска ракета е свалила самолета, въпреки че заявиха, че вероятно става дума за инцидент. Канадският министър на външните работи каза на Иран, че “светът наблюдава”.

Украйна беше по-предпазлива при определянето на вината, но заяви, че се е съгласила с Канада за настояване за обективно разследване.

“Ислямска република Иран дълбоко съжалява за катастрофалната грешка”, написа иранският президент Хасан Рухани в Twitter. “Мислите и молитвите ми са с всички опечалени семейства”.

Много от жертвите са иранци с двойно гражданство.

Министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф написа в Twitter, че “човешката грешка във време на криза е причинена от авантюризма на САЩ, а тя е довела до бедствие”.

Изявлението на иранските военни, което беше първата индикация за обрата в позицията на страната, гласи, че самолетът е летял близо до чувствителен военен обект, принадлежащ на елитната Революционна гвардия.

Посочва се още, че по това време самолетът е забелязан на радара в близост до други стратегически обекти, което е довело до “по-голяма чувствителност на системите за противовъздушна отбрана”. Според съобщението отговорните страни ще бъдат насочени към съдебния отдел на военните части.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 5 rate down comment 1
Local_Person
преди 4 години
Режима в Иран е за електрически стол/разстрел. Престъпници от най-високо ниво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 2
Solar Power
преди 4 години
Напълно те подкрепям ! Дори си представям как Иран имат атомна бомба и се объркват с копчетата ..... просто не е истина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 8 rate down comment 1
zelka007
преди 4 години
и съм виждал и съм водил цел ... :))) ... едното свети с размер колкото нокът и не изчезва .... другото е с размер на малката буква "о" и мига , щото профила на бойните машини е в пъти по-малък , и маневрират . та докато го хванеш на тесен лъч и го задържиш да го водиш за ракетата ... зор голем и майсторлък . аз мисля , че т.е.м.е.р.у.т.а офицер в кабината също има вина , но не е цялата негова. техниката е била на автоматичен режим . пускът е двустепенен по принцип , и преполагам не е бил на такъв режим . в по-новите установки на русияните и хамериканците има и автоматичен режим , щото се предполага , че в бойна обстановка няма да има единична цел , а ще бъде масирана атака . само разсъждавам , дали е така не мога да преценя . та оставили са машината в бойна готовност на автоматичен режим и само са гледали ... машината е прихванала целта , щото пътническите самолети нямат опознавателни сигнали чужд-свой , и си я е свалила . пътническите самолети ВИНАГИ летят по определени коридори и се следят от военните радари за далечно наблюдение . от щабовете на командването указват на ПВО дивизионите , че това са граждански цели и само да ги следят . има и протокол за самоунищожение на ракетите след като са изстреляни . всичко това е с цел да се избягват грешки . не е виновен полковника дето е бил на дивизиона , още по-малко сержанта пред монитора . виновни са генералният щаб , щото като са решили да привеждат в най-висока степен на бойна готовност да са забранили въздушното си пространство за летене . и само дронове и изтребители да си фъркат ... и да си играят на войници . напълно съм съгласен с теб , тотално безхаберие и некадърност на командните вериги и то от най-високо ниво . още едно поредно доказателство , че такива държави трябва да им изстриват до бял лист военните мераци и да им оставят само гранични войски с няклоко танка и гаубици и евентуално параден полк да си маршируват по площадите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 11 rate down comment 2
georgi_shum
преди 4 години
Вярно е обяснението на Иран..https://***.rbc.ru/politics/11/01/2020/5e1a04149a79479abf5f2583?from=from_main И дивизиона свалил самолета е бил от гвардейския корпус...уж най елитните им части.. Верно тия са тотални бездарници....Та ако и само половината им армия е толкова кадърна... то сам Израел ще ги смаже...Да не говорим за Щатите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 18 rate down comment 4
data
преди 4 години
Мале , четох обясненията на Иран ( стига да са верни ) - оператора бил объркал Боинг с крилата ракета ? Ако някой е виждал някога радарен екран ще му стане ясно за кво безумие става дума и ква е радарната следа от пътнически самолет и от ракета и съответно каква е скоростта на следата , височината и т.н. . Става въпрос за пълно безхаберие !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 2
georgi_shum
преди 4 години
Е тук таме има и някой и друг свален първобитни-аматьорски дрон.. :)))) Ама като цяло си прав..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 4
data
преди 4 години
Абе напоследък не се сещам за свалени балони от руската технология - саде за свалени пътнически аероплани
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 2
data
преди 4 години
Абе не е чак толкова елементарно като доставката на един камион с камъни . Производителя на подобна система осигурява логистиката , протоколите за пуск , обучението , резервните части за поддръжка, в много случай дори подобни системи се обслужват от персонал на производителя .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 11 rate down comment 8
vzhekoff
преди 4 години
Не че нещо, ама баш тъпите украинци свалиха пътнически самолет над черно море преди 10-15 г. и се криха като мишки. Май израелски беше самолетът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 10 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 4 години
https://govoritmoskva.ru/news/221452/Ето го наглеца!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още