IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран призна, че погрешка е свалил украинския самолет

Първоначално Техеран заяви, че няма общо със случая

09:33 | 11.01.20 г. 28
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Иран обяви, че погрешка е свалил украинския самолет, убивайки 176 души на борда му, и изказа дълбокото си съжаление, след като първоначално отрече да има общо със случая. Всичко това се случва след ескалацията на напрежението заради иранските ракетни удари по американски цели в Ирак, предава Ройтерс.

Катастрофата от сряда засилва международния натиск върху Иран след месеци на търкания със Съединените щати и няколко военни атаки. Напрежението в Близкия изток се увеличи миналата седмица, след като американско нападение с дрон доведе до смъртта на ирански генерал в Ирак, а това накара Техеран да се прицели в американски бази.

Канада, чиито 57 граждани са се намирали на борда на сваления самолет, и Съединените щати вярват, че иранска ракета е свалила самолета, въпреки че заявиха, че вероятно става дума за инцидент. Канадският министър на външните работи каза на Иран, че “светът наблюдава”.

Украйна беше по-предпазлива при определянето на вината, но заяви, че се е съгласила с Канада за настояване за обективно разследване.

“Ислямска република Иран дълбоко съжалява за катастрофалната грешка”, написа иранският президент Хасан Рухани в Twitter. “Мислите и молитвите ми са с всички опечалени семейства”.

Много от жертвите са иранци с двойно гражданство.

Министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф написа в Twitter, че “човешката грешка във време на криза е причинена от авантюризма на САЩ, а тя е довела до бедствие”.

Изявлението на иранските военни, което беше първата индикация за обрата в позицията на страната, гласи, че самолетът е летял близо до чувствителен военен обект, принадлежащ на елитната Революционна гвардия.

Посочва се още, че по това време самолетът е забелязан на радара в близост до други стратегически обекти, което е довело до “по-голяма чувствителност на системите за противовъздушна отбрана”. Според съобщението отговорните страни ще бъдат насочени към съдебния отдел на военните части.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 22 rate down comment 11
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Иран поне си призна, че е свалил самолета, а днес, руски депутат ги е критикувал, колко било глупаво да си признаят! Наглост, която само рубашките притежават! Затова нямат нито един приятел - нормална държава! Гнусни същества, наречени с право Империята на злото. Мордор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 12 rate down comment 6
ДХДО
преди 4 години
Причината за това интересно съвпадение се крие в съвсем очевидно обстоятелство и всеки индивид с Ентелект за две пари го отчита ... , но вероятно не му изнася да го признае :))С ПВО се стреля в зони, на военни конфликти и активна самолетна поддръжка, от доста дълго време масово използване на авиация в райони, където са разположени американски ПВО системи е нямало, та и това е основната причина да няма аналогични инциденти :)) От поне 25-30 години насам, минимум 90% от тези зони на конфликт, отговарят на някой измежду следните два критерия: конфликта е предизвикан от щатите, с масираното използване на военна авиация или се развива на територията на бившите съветски зони на влияние. И в двата случая е логично в тези локации да присъстват, именно съветски/руски системи - бившите съветски зони на влияние бяха оборудвани с такова, а държави и режими, които са в остро противостояние с щатите е нормално да потърсят доставка на оборудване от конкуренцията, т.е. руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 3
Mohave __
преди 4 години
това искам да кажа , че ракетата е свалила двигателя - размерите на самолета нямат значение , както и дали зад двигателя е имало самолет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 17 rate down comment 5
korn
преди 4 години
След убийството на ислямския герой, ислямистите от Иран отмъстиха на САЩ като взривиха един пътнически самолет на който е имало около сто иранци и нито един американец. На погребението на ислямския герой около 50 иранци са сгазени до смърт от своите събратя. Да, обобщим-Иран отмъсти на САЩ като уби 150 иранци и нито един американец.. Това ако не бяха световни новини щях да си помисля че някой си прави шега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
mrynmryn
преди 4 години
Топлинно насочване, не си ли чувал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 21 rate down comment 1
Achtung
преди 4 години
След като през 1980 над средиземно море, френска ракета свали италиански пътнически самолет и през 1988 америаканска ракета свали пътнически Еърбъс над персийския залив си мисля, че едва ли зависи от производителя, а от задкалвиатурното устройство. Жалко за загиналите невинни хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 2
Бидонойл
преди 4 години
За поразяване на граждански самолети бих казал, че са перфектни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 17
Mavi Goz
преди 4 години
Хихи... Такъв минал, такъв свалили.. Свалят сичко наред - и абитуриентски балони ако требва...:lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 12
Mohave __
преди 4 години
Явно са попаднали на заблудена ракета , докато са нарушавали предупрежденията да не се бутат на фронтовата линия , часове след офанзивата . Но как са улучили точно двигателя ? - явно не са за изхвърляне тия ракети .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 21 rate down comment 9
data
преди 4 години
Да към момента се доказаха на 100 % - успешно свалят самолети с размери на футболно игрище :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още