IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Ръстът на глобалното търсене на въглища ще остане минимален до 2022 г.

Една от основните причини е заниженото потребление в Китай

12:44 | 18.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Глобалното търсене на въглища ще бъде по-слабо през следващите пет години, разраствайки се едва с 0,5% годишно, заради заниженото потребление в Китай, прогнозира Международната агенция по енергетиката в понеделник, цитирана от Ройтерс.

Потреблението на въглища е намаляло миналата година с 1,9% до 5,357 млрд. тона спрямо година по-рано, след като по-ниските цени на газа, ръстът при възобновяемите източници и по-добрата ефективност са потиснали търсенето, обяви МАЕ в глобалния си доклад за пазара на въглища.

Очаква се глобалното търсене на въглища да се увеличи със среден темп от 0,5% годишно до 5,534 млрд. тона до 2022 г., „съвсем малко повече от сегашните нива, което означава, че потреблението на въглища ще изпадне в застой за около десетилетие“, казва агенцията.

Потреблението на въглища ще се свие в Европа, Канада, САЩ и Китай – най-големия консуматор на въглища в света – но ще се увеличи в Югоизточна Азия, Индия, Пакистан и Бангладеш.

До 2022 г. потреблението на Индия ще нарасне най-много с 3,3% годишно до 605 млн. тона.

След като достигна върха си през 2013 г., очаква се потреблението в Китай да се свива с 0,1% годишно до 2,787 млрд. тона през 2022 г., тъй като употребата на въглища в промишления и жилищния сектор намалява заради усилията за подобряване качеството на въздуха.

Употребата на въглища в САЩ леко ще се увеличи през следващата година, но след това ще спадне до 469 млн. тона до 2022 г., а в ЕС потреблението се очаква да се свие до 293 млн. тона до 2022 г.

От гледна точка на предлагането очаква се общото глобално предлагане на въглища да се увеличи с 0,8% на година до 5,534 млрд. тона през 2020 г., основно задвижвано от страни извън Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Делът на въглищата в глобалния енергиен микс се очаква да се смали до 26% през 2022 г. спрямо 27% през 2016 г., се казва в доклада.

След години на спадове цените на въглищата продължиха да укрепват тази година в резултат на острото ограничение върху производството на суровината в Китай и по-силното търсене в Азиатско-тихоокеанския регион и Европа.

В момента европейските фючърси върху въглищата API2 се търгуват около 90 долара за тон заради по-високото търсене в Китай и проблеми с предлагането.

Въпреки високите цени през 2016-17 г. развитието на въглищни проекти е бавно. Мудното търсене и несигурните перспективи пред Китай и Индия, както и Южна Корея и Япония, са ударили спирачка върху инвестициите, казва МАЕ.

Тъй като предлагането не се е увеличило особено през последната година, това е довело до ръста в цените.

Цените ще продължат да зависят до голяма степен от Китай. Вследствие структурната реформа във въглищната индустрия в Китай е ключова за еволюцията на цените на въглищата“, се казва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още