IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОАЕ смята, че агресивните политики на Иран са довели до новите санкции

Външният министър на ОАЕ Ануар Гараш смята, че вината е основно на Техеран

16:05 | 03.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Министърът на външните работи на Обединените арабски емирства (ОАЕ) Ануар Гаргаш заяви, че “агресивните политики” на Иран “до голяма степен са отговорни” за повторното налагане на санкции от страна на САЩ, предава Ройтерс.

В понеделник Вашингтон ще въведе значително санкции срещу особено важни сектори на Иран - петролният и банковият.

По този начин Съединените щати ще се опитат да накарат Техеран да прекрати своите енергийни и ядрени проекти, както и подкрепата си за определени играчи в рамките на конфликтите в Близкия изток.

По-рано днес върховният лидер на Иран съобщи, че политиките на американския държавен глава Доналд Тръмп срещат съпротива по целия свят, докато Вашингтон се подготвя да наложи санкции върху износа на петрол на Иран и върху финансовия ѝ сектор.

Повечето международни санкции срещу Иран бяха вдигнати в началото на 2016 г. Това се случи след като предходната година беше подписано споразумение между Техеран и световните сили, което накара Иран да ограничи ядрената си програма в замяна на вдигането на рестрикциите.

Доналд Тръмп обаче се отказа от ядрената сделка, одобрена от неговия предшественик на поста Барак Обама.

Сегашният президент на САЩ твърди, че споразумението е предимно в полза на Иран, ето защо Тръмп оттегли Съединените щати от пакта още през май.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още