IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рияд може да прибере над 100 млрд. долара след края на разследването за корупция

Очаква се процедурата по сключването на споразумения с някои от най-богатите хора в Саудитска Арабия да приключи до края на месеца

14:52 | 22.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Хотел&nbsp;Ritz Carlton, превърнал се в затвор за едни от най-богатите хора в Саудитска Арабия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Хотел Ritz Carlton, превърнал се в затвор за едни от най-богатите хора в Саудитска Арабия. Снимка: Ройтерс

Властите в Саудитска Арабия може да съберат над 100 млрд. долара в рамките на споразумения със заподозрени за корупция представители на висшите кръгове в страната, сред които принцове и милиардери. Това съобщава източник от Рияд, цитиран от Bloomberg.

Очаква се преговорите със заподозрените, които са задържани в хотел Ritz Carlton в саудитската столица, да приключат до края на месеца. Тези, които не успеят да сключат споразумение, ще бъдат предавани на прокуратурата.

Досега властите се съгласиха да свалят обвинения срещу 90 заподозрени, които вече са били освободени, заяви в неделя главният прокурор Шейх Сауд ал Моджеб. Други 95 души все още се намират в Ritz, включително и петима, които обмислят предложения за уреждане на обвиненията срещу тях. Останалите все още разглеждат представените им доказателства в престъпна дейност. 

Според високопоставен източник на агенцията само единици от тези, които още са задържани, ще могат да постигнат споразумение с властите.

Плащанията по сключените с Рияд сделки се извършват посредством комбинация от пари, недвижими имоти, акции и други класове активи, посочва още той.

От началото на антикорупционното разследване на 4 ноември близо 350 души са били привикани за разпити. Според източника някои от тях са били поканени като свидетели и са оставали в хотела само за няколко часа.

Ritz отново приема резервации за дати от 14 февруари нататък – повече от три месеца, след като се превърна в бляскав затвор за едни от най-богатите хора в кралството.

Самата сграда, където отседна и американският президент Доналд Тръмп при посещението си в страната през май, не изглежда така, сякаш е обект на засилено полицейско присъствие. Според служителите на хотела неговите гости имат достъп до всички негови екстри, включително ресторанти, фитнес и спа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още