IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Роснефт“ почти утрои нетната печалба за третото тримесечие

Въпреки големия скок на печалбата спрямо същия период от 2017 г., „Роснефт“ не успя да надмине очакванията на анализаторите

18:09 | 06.11.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Руският производител на петрол „Роснефт“ почти е утроил своята нетна печалба за третото тримесечие до 142 млрд. рубли (2,13 млрд. долара) благодарение на ръста в продукцията и повишените цени на суровия петрол, съобщава Ройтерс.

Компанията обаче трябваше да се раздели със сумата от 133 млрд. рубли (2 млрд. долара) във връзка с дейността си по рафинирането и дистрибуцията. Цените на вътрешния пазар на горива в Русия изостават от нарастващите цени на суров петрол, като местните компании също така бяха принудени от властите да свият политически чувствителните цени на петрола на дребно. 

Въпреки големия скок на печалбата спрямо същия период от 2017 г., „Роснефт“ не успя да надмине очакванията на анализаторите при корпоративния отчет за третото тримесечие.

Първоначалните прогнози за чиста печалба възлизаха на 147 млрд. рубли.

„Роснефт“ успява да произведе около 40% от общия добив на петрол в страната и играе ключова роля в отношенията между Русия и Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Под ръководството на изпълнителния директор Игор Сечин „Роснефт“ направи редица придобивания, които натрупаха  сериозен дълг за компанията.

Дружеството не е обявило своя нетен дълг в доклада, но анализатори от московската агенция BCS го изчисляват на 71,7 млрд. долара. Това показв, че дългът се е понижил с 8% спрямо предходното тримесечие.

След въвеждането на санкции под натиска на САЩ, които затвориха западните капиталови пазари за компанията, „Роснефт“ премина към предплатени договорености с международни търговски компании като Trafigura.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още