IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните цени на храните достигат 10-годишен връх през 2021 г.

Скъпите суровини, пандемията и несигурните климатични условия едва ли ще донесат успокоение на пазарите

13:12 | 06.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Световните цени на храните са се повишили с 28% през 2021 г. до най-високото си ниво от десетилетие. Надеждите за връщане към по-стабилни пазарни условия тази година са малки, съобщи агенцията на ООН по храните в четвъртък.

Индексът на цените на храните на Организацията по прехрана и земеделие (FAO), който проследява най-търгуваните в световен мащаб хранителни стоки, е средно 125,7 пункта през 2021 г., най-високото ниво от 2011 г., когато достигна 131,9 пункта, предава Ройтерс.

По-високите цени на храните са допринесли за по-широк ръст на инфлацията, тъй като икономиките се възстановяват от кризата с коронавируса. FAO предупреди, че по-високите разходи излагат на риск по-бедното население в страните, разчитащи на внос на храни.

В последната си актуализация агенцията по храните е предпазлива относно това дали ценовият натиск може да намалее тази година.

„Докато обикновено високите цени се очаква да отстъпят на увеличеното производство, високата цена на суровините, продължаващата глобална пандемия и все по-несигурните климатични условия оставят малко място за оптимизъм относно връщането към по-стабилни пазарни условия през 2022 г.“, коментира старши икономистът на организацията Абдулреза Абасян в изявление.

Скокът на цените на торовете, свързан на свой ред с цените на енергията и най-вече на природния газ, увеличава разходите за суровини, използвани от земеделските производители. Това поражда съмнения и за перспективите пред добивите тази година.

През декември цените на млечните продукти за всички категории в индекса на цените на храните падат. Поевтиняват и захарта и растителните масла, съобщава още агенцията на ООН. Организацията посочва като причини за този спад затишието в търсенето, опасенията около омикрон варианта на коронавируса и доставките в южното полукълбо на реколтата от пшеница.

Всички категории в индекса обаче отчитат рязък ръст на цените за цялата 2021 г. Като цяло индексът на цените на растителното масло на FAO достига рекордно високо ниво.

В началото на 2022 г. фючърсите за селскостопански култури се търгуват нестабилно, като пазарите на маслодайни семена са доста динамични заради сушата в Южна Америка и наводненията в Малайзия.

Цените на млечните продукти запазват високите нива от декември, подпомогнати от отслабеното производство на мляко в Западна Европа и Океания, съобщава FAO.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още