IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СЗО: Има скок на броя случаи на Covid-19 в страни, разхлабили мерките

Китай, Германия и Южна Корея разкриват притеснителни данни според здравната организация

21:46 | 11.05.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Stefan Wermuth/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Няколко страни, които са премахнали рестрикциите заради коронавируса и бизнесът е заработил отново, включително Китай, наблюдават скок на броя на новите случаи на коронавирус, което подчертава „предизвикателствата, които стоят пред нас“, предупреди Световната здравна организация днес (СЗО), цитирана от CNBC.

„В Южна Корея баровете и клубовете бяха затворени, след като потвърден случай доведе до откриването на много заразени“, разкри ръководителят на СЗО Тедрос Гебрейесус по време на пресконференция в централата на агенцията в Женева. „В Ухан, Китай, беше установена първата група от случаи от вдигането на блокадата насам. Германия отчете увеличение на броя на случаите, след като разхлаби рестрикциите“.

Тедрос призова за повишено внимание, тъй като все повече държави се насочват към облекчаване на ограниченията и към отваряне на икономиката. Той допълни, че Южна Корея, Китай и Германия са създали инфраструктура за проследяване на случаите и по-широко тестване.

Преди някоя страна да започне да премахва ограниченията, тя трябва да е поставила под контрол епидемията, да се увери, че здравната ѝ система може да се справи с потенциално възобновяване на ситуацията и да разполага с необходимите тестове, възможности за проследяване и инфраструктура за изолация, посочва още Тедрос.

„Държавите въвеждат тези строги мерки, понякога наричани блокади, в отговор на интензивното предаване (на вируса)“, коментира той. „Много от тях използваха времето, за да увеличат възможностите си за тестване, проследяване и изолиране и да се грижат за пациентите, което е най-добрият начин за следене на вируса, забавяне на разпространението и премахване на натиска върху здравните системи“.

Изследвания показват, че сравнително малка част от населението има антитела срещу Covid-19, което означава, че много хора все още са податливи на вируса, допълва Тедрос. Той коментира, че СЗО разбира икономическите щети, свързани с мерките за спиране на редица дейности, и насърчи страните да приемат „бавен и постепенен“ подход в премахването на ограниченията.

Вдигането на блокадите представлява „известна надежда“, коментира доктор Майк Раян, изпълнителен директор на програмата на СЗО за извънредни ситуации. Той добави, че е необходима „изключителна бдителност“, както и здравна инфраструктура, която някои страни все още нямат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 1
Solar Power
преди 3 години
СЗО да се гръмнат. Същите са като ООН , Юнеско и подобни пиявици.Изобщо проспаха цялата пандемия и сега се правт на интересни .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още