Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Великобритания и Нова Зеландия сключиха търговско споразумение

Договорът премахва митата върху редица стоки, новозеландската икономика ще се подсили с 1 млрд. новозеландски долара

Великобритания и Нова Зеландия сключиха търговско споразумение

Снимка: Bloomberg LP

Великобритания одобри окончателно търговската си сделка с Нова Зеландия. След 16-месечни преговори тя бе финализирана в сряда с телефонен разговор между британския премиер Борис Джонсън и премиера на Нова Зеландия Джасинда Ардърн, предава DPA.

„Това е страхотна търговска сделка за Обединеното кралство, укрепва дългогодишното ни приятелство с Нова Зеландия и подобрява отношенията ни с Индо-Тихоокеанския регион“, каза Джонсън. Ардърн каза, че сделката е една от най-добрите, които Нова Зеландия някога е постигала. Икономиката на Нова Зеландия ще бъде подсилена с около 1 млрд. новозеландски долара. 

Още по темата

С търговското споразумение Великобритания възнамерява да постигне членство в прозрачно търговско партньорство с Япония, Канада и Виетнам. Споразумението премахва митата върху различни стоки.

Постигането на споразумение с 53-ия по големина търговски партньор на Великобритания по данни от 2018 г. е символичен знак за Джонсън, който се стреми да демонстрира ползите от Brexit. Aнализ на правителството на Обединеното кралство от 2020 г. изчислява, че сделката с Нова Зеландия няма да има дългосрочно въздействие върху размера на британската икономика, докато същевременно увеличените бариери пред търговията с ЕС са ударили износа и са довели до по-високи разходи за бизнеса.

Търговията с Нова Зеландия съставлява само 0,2% от цялата търговия от Обединеното кралство. След като напусна Европейския съюз, Лондон се опитва да насърчи икономическия растеж със самостоятелни споразумения за свободна търговия.

Търговията на Великобритания с Нова Зеландия е на стойност 2,3 милиарда паунда през миналата година (3,2 милиарда долара), около 0,5% от търговията ѝ с ЕС през същия период, изчислява Bloomberg. Brexit издигна скъпи търговски бариери между Великобритания и нейния най-голям търговски партньор, а разделението допринася за недостига на шофьори, който се отрази негативно и на веригите за доставки.

Сделката е първата, договорена по време на мандата на новия британски министър по международната търговия Ан-Мари Тревелян, която пое поста от Лиз Тръс миналия месец.

Джонсън търси нови съюзи след Brexit и намаляването на търговските отношения с Европейския съюз (ЕС). Той вече беше подписал търговско споразумение с Австралия през юни. И двете сделки се приемат донякъде противоречиво във Великобритания: земеделските асоциации се опасяват, че безмитният внос на месо може да постави британските овцевъди и говедовъди в неравностойно положение.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
2
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Към този блок е много вероятно да е присъедини ЮАР и Индия
0
 
4
 
1
преди 1 месец
Нещата все повече вървят в посока създаване на англосаксонски блок в лицето на УК, САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия.Напълно логично между другото, предвид дълбоките културни и исторически връзки между тези държави.

Още от Други
Колко точно емисии въглерод отделя Земята? Всъщност - никой не знае