IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: В тази ситуация няма как да има преговори с „Газпром“

По думите на вицепремиера алтернативи има

16:06 | 19.03.22 г. 14
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ</em></p>

Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Предвид създалата се ситуация няма как да има преговори с „Газпром“ за нови доставки, след като изтече настоящият договор в края на годината. Това стана ясно от коментар на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев за БНР.

Той посочи, че страната ни е била подготвена за потенциално спиране на газовите доставки, било то в отговор на санкции или едностранно от страна на Москва.

По думите на Василев обаче има алтернативи.

„Има алтернативи. Старите тръби на трансбалканския поток (…) Там имаме капацитет около 20 млрд. куб. м, който може да се ползва в двете посоки, на нас ни трябва 3 млрд. куб. м.“, коментира вицепремиерът.

„Има доставки от Катар, Алжир, от близки държави в региона, няма някакви далечни доставки, които трябва да се ползват. Това не е само българска, това е общоевропейска стратегия. Следващите 1-2 седмици ще се обсъди на европейско ниво да се направи общ газов договор за целия Европейски съюз“, допълни още Василев, който посочи, че очакванията са по някое време през лятото този механизъм да заработи“.

Министърът коментира и темата за НАТО и конфликтът в Украйна.

„Каквото и да поискат американските партньори от нас, решението е на България. Ако има някакво искане, то ще мине през парламента и пред очите на всички хора. Ние сме в НАТО“, каза вицепремиерът.

По-рано през деня премиерът Кирил Петков заяви след среща с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, че към момента военна помощ към Украйна няма да бъде изпращана. Той също допълни, че подобни мерки могат да бъдат взети евентуално само ако решението за това мине през българския парламент.

„Това, че сме НАТО, че сме ЕС, е най-голямата сигурност, която съществува за България в момента... Българският интерес е изключително ясен, той е тази война да спре максимално бързо и да не се разширява“, отбеляза пред БНР Василев.

Във връзка с ареста на Бойко Борисов и на Владислав Горанов и излизането им без повдигнати обвинения министърът коментира, че „това е провал на прокуратурата, а не на правителството“.

„Това ще е един дълъг процес на изчистване на страната. (…) Това, което виждаме, се случва всеки ден. Това е най-нормално следствено действие. Нищо не беше показно. МВР извърши нормално следствено действие. Този процес ще продължи. Прокуратурата не е отказала да образува досъдебно производство, чака допълнително информация“, коментира Василев.

Той е категоричен, че вътрешният министър Бойко Рашков действа по устав и не се разглежда вариант за неговата оставка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 1
vander
преди 2 години
Уважаемия г-н Василев лъже за възможността да се заобиколи Газпром. Достъпната за България газопреносна мрежа няма капацитет да ни осигури 3 те млрд куб м природен газ необходими за нормалното функциониране на икономиката ни. Може да купим около 1 млрд от Азърбайджан и примерно два пъти по малко през гръцката мрежа. Дали гърците ще ни осигурят достъп до този 0,5 млрд е уравнение с много неизвестни. Освен това ще добавя, че за тези 1,5 млрд няма входен капацитет докато не се завърши интерконектора с Гърция. Така че гн Василев прави политически изявления без покритие. Това което твърди може да стане факт, ако някой изгради входна точка с капацитет 2млд куб м през Гърция само за нас. Капацитета на тръбите, за вход при тази хипотеза трябва да бъдат за двапъти по голям от настоящия обем . Само при тези условия тезата на Василев ще е защитима.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
ledosvetlenie
преди 2 години
Когато истината говори трoла не мълчи 40 сребърника са си 40 сребърника
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
doba
преди 2 години
Забелязвам някаква нова мода във форума тук. Когато колега/аз споделим някаква ИСТИНА(факти), веднага започват да ни пишат колко сме глупави, прости, комплексирани, продажни и т.н. охулвания. Опитвайки се да се измести фокуса от истината. АМА колкото и да се оплюва, тя(ИСТИНАТА, фактите) пак си остават такива...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Митьо, жалък комплексар, в манталитета ти е все да си мислиш за целуване на крака. И това е така, защото имаш манталитет на слуга, но дори и не можеш да разбереш какво ти казвам, нали?! Ти не си свободен човек, който вярва в себе си, а дълбококомплексиран човечец, вечно търсещ господар и на някой на който да се кланяш. Не се притеснявай за нас, и газ ще си договорим отдругаде, както и всичко останало, а ти си хълцай над жалките газпромски акцийки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Хахахах, момче - преди 2 години Русия произведе толкова захарчица, че се чудеха де да я дяват !!! Абе, вие вярно ли мислите, че имате насреща си само една бензиностанция? А на тоя ококорения келeш ще му кажа, че ако ни накара да плащаме сметки за парно, по-големи от заплатите ни и докара до гладна смърт старите ни родители, защото е решил да се дуе на Газпром, ще има само два варианта пред себе си - или да целува краката на Саша Милър, (ако трябва и ще му д*ха), или ще го пречyкаме с камъни като бясно пце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 3
ledosvetlenie
преди 2 години
Щото Асенчо ще плати газта с държавни пари тоест нашите пари, ако трябваше да плаща със свои пари щеше да преговаря
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
щото сме тарикати ... и ше изядем и тоягите и солта , в името на демокрацията ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 2
unicornblade
преди 2 години
Не мога да разбера защо трябва да плащаме на руснаците по 2000-3000 долара, когато може да платим по 250 като Вучич.нали идеята е да не им плащаме много. Ясно е че руски газ ще трябва още години. Нека намаляваме, нека заместваме, диверсифицираме и прочее, ама защо да им наливаме по 2000, като може по 250 и не мога да разбера
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 3
Oбичам България
преди 2 години
Това, че изнасяш не е повод за гордост. И много неща от нашата родина се изнасят в други страни, защото печалбата е по-голяма. На нас ни остава да си купуваме турско производство. (говоря за врати и мебели в случея).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
Yanis83
преди 2 години
Това пенсионерите все ги подценяваме,найстина са с завидни рефлекси и бойни умения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още