Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

БАН публикува доклада за АЕЦ "Белене"

Академията публикува и доклада за развитието на енергетиката в България в дългосрочен период

БАН публикува доклада за АЕЦ "Белене"

Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: Архив Ройтерс

Българската академия на науките (БАН) публикува два доклада по сключения с Българския енергиен холдинг (БЕХ) договор за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката. Единият доклад се отнася до развитието на енергетиката в България в дългосрочен период, а вторият - до проекта за АЕЦ „Белене“.

Докладите се публикуват със съгласието на БЕХ, като е заличена информация, която представлява поверителна или чувствителна информация за дружествата от групата на БЕХ, както и поверителна информация, предоставена на изпълнителя от трети страни.

Още по темата

В началото на 2017 г. БЕХ възложи на БАН анализ, който да помогне за изготвянето на енергийната стратегия на България до 2050 г., част от който е и разработката за АЕЦ "Белене". Докладът обаче претърпя много критики и съмнения, че учените са работили под натиск, за да докажат, че централата е жизнеспособна.

Преди месец БЕХ се съгласи докладът за АЕЦ "Белене" да бъде публикуван, след като това поискаха учените от Академията с мотива, че по този начин ще бъде даден отговор на всички критики за тяхната работа по проекта.

Единият доклад, наречен "Междинен доклад 1" е в обем от 272 страници. Заключението от него показва "необходимост от нови базови мощности от порядъка на 2000 MW, които могат да бъдат и ядрени".

При повечето сценарии прогнозираният недостиг на електроенергия в региона след 2030 г. води до необходимост от порядъка на 1500 MW инсталирана базова мощност, пише в заключението.

"Независимо от планираните действия за осигуряване на максимално дълъг срок за работа на централите от комплекса „Марица-Изток” след 2030-2035 г. се очертава дефицит на мощности.

Перспективите пред националната електроенергийна система показват, че в средносрочен план България трябва да предприеме действия за компенсиране на недостиг на маневрени мощности до 1650 MW и на базови мощности в диапазон от 420 до 1670 MW.

Разглеждайки в дългосрочен период сигурността на електроенергийните доставки за страната, следва да отчете, че в хоризонта до 2050 г. предстои извеждане на основните блокове на АЕЦ „Козлодуй", пише още в заключението.

„Междинен доклад 2“ е в обем от 95 страници и е фокусиран върху възможността за изграждане на ядрена мощност - „Анализ на възможността проектът „АЕЦ Белене” да бъде реализиран на пазарен принцип и разработване на вариант за отделяне на активите и пасивите на НЕК, свързани с проекта „АЕЦ Белене”, в отделно търговско дружество и провеждане на последваща процедура по реда на Закона за приватизация следприватизационен контрол” .

Резултатите по отношение на електропотреблението в България и региона, както и резултатите от финансовия модел на АЕЦ „Белене”, показват, че е възможна реализация на проекта АЕЦ „Белене”, при условие, че бъдат постигнати параметрите, заложени във вариантите с финансова жизнеспособност, се посочва в заключението на доклада.

По статията работи: Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
3
 
2
преди 11 месеца
Тия чегета доде не ни продадат и гащите нема да се откажат. Язък им, че се бият в гърдите "патрЕоти" от Атака и сие. Ядене, пиене и ги боли фара това им е философията на живота.
4
 
4
 
1
fon
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Нито един лев вложен в Белене няма да се изплати обратно. Белене ще бъде затворен като морално остарял преди да го отворят през 2030г. Да се говори за 60 години до 2090г. е направо жалко.

Още от Енергетика
21 декември е стартовата дата за процедурата за газопреносната система на България