IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" поиска поскъпване на газа със 17% от 1 септември

Очакванията на пазарните анализатори са, че през тази зима цената на природния газ в Европа може да достигне рекорди

09:39 | 23.08.21 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

"Булгаргаз" е подала заявление за повишение на цената на природния газ от почти 17 на сто от 1 септември, става ясно от доклада на работната група на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Според оценките на газовата компания суровината трябва да се продава за 67,33 лева за мегаватчас спрямо 57,60 лева през август.

Това е цената на суровината без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, която ще заплащат потребителите на държавния гигант.

От месеци газовият оператор предупреждава за продължаващ ръст на цената на газа на европейските пазари, които са референтни за България. С промяна от 2020 година цената на природния газ от "Газпром" се изчислява по нова хибридна формула, в която се включва като компоненти цената на алтернативните горива и цената на газа, търгуван на хъбовете в Европа.

Очакванията на "Булгаргаз" за движението на цените се оказаха подценени - в средата на юли например от компанията заявиха в съобщения до медиите, че очакваната през септември цена ще бъде около 56 лева за мегаватчас.

Причините за повишаването на цените на газа са много, но основната са полупразните хранилища в Европа и липсата на балансиращия втечнен газ. В момента основните доставки на втечнен газ са насочени към Азия, където цената по традиция e по-ниска. Прогнозите на пазарните анализатори са, че през тази зима цената на газа в Европа може да достигне рекорди.

В микса на "Булгаргаз" освен газа от "Газпром Експорт" влиза и газът от Азербайджан. Неговата цена се изчислява основно на базата на цените на алтернативните горива - петрол и продукти, които също вървят нагоре през последните месеци.

Работната група на енергийният регулатор е анализирала заявлението на "Булгаргаз" и потвърждава изчисленията на оператора. Докладът ще бъде разгледан на открито заседание в комисията, насрочено за 25 август.

Процедурата предвижда КЕВР да определи цената на природния газ на 1 септември след закрито заседание, на което комисарите ще разгледат актуализираните от "Булгаргаз" данни за европейските пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 2 години
е ти чак сега ли го разкри.... той сам си призна че дядо му е 9 септемврийски првратаджия... и натам се сети сам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 4
bgMan
преди 2 години
Ясен си ми руски ***. Повечето от съдържанието на постовете ти ако не са откровенни лъжи са гнусни манипулации точно в КГБ стил. Ще дойдат самолетите. Ще има гориво за тях, щом има за 6-8 пъти по-лакоми МИГ-ове. И 20 години след като дойдат ще са актуални и превъзхождащи по повечето показатели 90% от всички произвеждани в Русия самолети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 2 години
Имаше един виц по соца: едно българче и едно гърче се драчат през телената ограда на границата. Гърчето дразни българчето: а пък ние си имаме портокалиии! Българчето се чуди с кво да го затапи и му казва: ние пък си имаме социализъм! Гърчето: е, социализъм и ние можеме да си направиме! А българчето: шси направите, ама нема да си имате портокали! Та и вие: шси имате най-модерните самолети, ама нема да си имате кинти да им сипете тунджа за по едно кръгче . . . ;) :lol: А и доде дойдат, ше минат години - може да не са вече чак па толкова модерни . . . ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
Мине не мине тема и без никаква връзка вкарат пак опорките с глупостите за Ф 16-ките. Много ги е яд гнилите червеноармейски червеи, че ще имаме най-модерните едномоторни истребители с експлоатационен ресурс 9-10 пъти по-голям от сичките изделия на Рособоронекспорт. 1. Последно поколение АЕСА радари имат само Ф16 блок 70 и Ф35. Руските боклуции могат и да си направят техния ама след 20 години. 2. Летателния час на Ф16 Блок 70 е около 30% по евтин от всички други самолети и двигателите са много по-издръжливи от всичко произвеждано досега. 3. Ф16 Блок 70 има много от системите на Ф35, дори ще имаме една, която още не е въведена във Ф35, чак след 2024 ще я сложат и ако я имаше на нашия Миг-29, пилотът ни, майор Терзиев щеше да е жив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 2 години
хахаха, издънка на 9то септемврийски превратаджия, най тежкото нещо което ти се е случвсло е да гледаш lil homies по скайп! нищо друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 2 години
ооо, тоя кух коняр не може да ме впечатли... щеше ако беше постигнал нещо сам... а той даце университета го изкара с партийни връзки..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 2 години
Бе тъмнокожи, светлокожи, безкожи . . . Внуци са, живи и здрави . Като съм работил здраво, в т . ч . и връз жените, нещо остава след мене . Не секи оставя внуци . Първо требва деца да направиш и да ги отгледаш - тоже тежко, дълго и скъпо занимание и не е за секи . А я ти сподели - След форумен че киджия кво остава ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 2 години
Ти често цикаш за загубения транзит по старата тръба през Украйна и за онези чисти сто и нещо милки зелено годишно, дето приберахме от транзит. Обаче в увредената ти празна тиква нема как да се върже неква логика, че некога и тая тръба е била нова, некой я е строил скъпо и дълги години не е зимал нищо от нея. Всъщност, зимаше и до доста - заради начина, по който другарувахме с рашките през онези години, зимахме газ за без пари, а с него правехме куп неща, които продавахме за купища пари - България беше в топкласациите по производство на азотни торове, калцинирана сода, стъкло, оранжерийни плодове и зеленчуци, цветя и кво ли още не, за което се искаше природен газ в неограничени количества и ако може за без кинти . Иначе тръбата сама за себе си си я изгладувахме . . . Вие, дето никога нищо не сте построили, дори собствен дом, нема как да знаете, че стратегическата инфраструктура е скъпа, строи се с кредити и се изплаща с десетки години. А умните държави (разбирай - с умно население) никога не се отказват от стратегическа инфраструктура. Тя затова е стратегическа - носи много ползи от всякакъв характер, защото обслужва стратегически цели. И АЕЦ Козлодуй навремето го изгладувахме, ама сега ни свети, топли и още носи кинти - една от малкото ЯКО печеливши държавни иконамически структури. И пътищата са скъпи и са само изваждане за бюджета, ама без тех нищо не става . Та ти твойте сметки си ги прави, прасни си злобойката да ти олекне, ама недей да ни убеждаваш тука за съвецка власт - ние сме убедени комунисти ;) :lol: . Да сметаме кинти можеме - ако съдиме по некои лични материални показатели - бая по-добре от тебе ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
Не се коси и твоите внуци ако бяха тъмнoкожи и ти щеше да си злобен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
Аве селски, аз нали ти зададох вектора към Крим, пардон Корсика ли беше? Сезонът преваля, трябва да се подготвяш да лепиш плочки. Колкото до природният газ струва толкова колкото струва. Евтина има в САЩ където по хъбовете е 130-140 $ за хиляда. Който си е купил капацитет във втечняващите заводи, печели. С цялата процедура по втечняване пренос и регазификация струва до 200$ за 1000 куб метра(макар че тогава единицата ще е куб.фут). Някой печелят останалите пишем по форумите. И запомни, ако се беше построил Ю Поток, Булгартрансгаз 22 години нямаше да има приходи. Точно както в момента, Турски(Балкански) поток тече приходите същите както преди пускането му. Що така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още