IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" поиска поскъпване на газа със 17% от 1 септември

Очакванията на пазарните анализатори са, че през тази зима цената на природния газ в Европа може да достигне рекорди

09:39 | 23.08.21 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

"Булгаргаз" е подала заявление за повишение на цената на природния газ от почти 17 на сто от 1 септември, става ясно от доклада на работната група на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Според оценките на газовата компания суровината трябва да се продава за 67,33 лева за мегаватчас спрямо 57,60 лева през август.

Това е цената на суровината без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, която ще заплащат потребителите на държавния гигант.

От месеци газовият оператор предупреждава за продължаващ ръст на цената на газа на европейските пазари, които са референтни за България. С промяна от 2020 година цената на природния газ от "Газпром" се изчислява по нова хибридна формула, в която се включва като компоненти цената на алтернативните горива и цената на газа, търгуван на хъбовете в Европа.

Очакванията на "Булгаргаз" за движението на цените се оказаха подценени - в средата на юли например от компанията заявиха в съобщения до медиите, че очакваната през септември цена ще бъде около 56 лева за мегаватчас.

Причините за повишаването на цените на газа са много, но основната са полупразните хранилища в Европа и липсата на балансиращия втечнен газ. В момента основните доставки на втечнен газ са насочени към Азия, където цената по традиция e по-ниска. Прогнозите на пазарните анализатори са, че през тази зима цената на газа в Европа може да достигне рекорди.

В микса на "Булгаргаз" освен газа от "Газпром Експорт" влиза и газът от Азербайджан. Неговата цена се изчислява основно на базата на цените на алтернативните горива - петрол и продукти, които също вървят нагоре през последните месеци.

Работната група на енергийният регулатор е анализирала заявлението на "Булгаргаз" и потвърждава изчисленията на оператора. Докладът ще бъде разгледан на открито заседание в комисията, насрочено за 25 август.

Процедурата предвижда КЕВР да определи цената на природния газ на 1 септември след закрито заседание, на което комисарите ще разгледат актуализираните от "Булгаргаз" данни за европейските пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 7 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 2 години
Аха, начи за ефшеснайски 1970 имате, а за ЛНГ немате? Вие никога не сте имали пари бре, селчо . . . Вие и за тръбата немахте с кво да платите, ама рашките ви я направиха на кредит. Чичко ви Сам обаче на кредит не дава. Даже парите ги зима с години напред, справка - на Зелю самолетчетата. Кинтите напреде, стоката ше видиме кога ;) :lol: От рашките поне тръба има, може да се пипне, а от кинтите (живи кинти, кешовица, драна от народеца) за ефшеснайските и от ефшеснайските - само мирис на американска пр ъдня :lol: Оти не им платихте газ да ви докарат, ами на гол тумбак чифте изтребители :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 2 години
тама си е, ама похарчихме парите зада напраим тръба на един къс гном и сега нема с кво да платиме бре, коняр! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Руски газ и германска бира > слушате > https://bnr.bg/play/post/101516219/ruski-gaz-i-germanska-bira
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis23
преди 2 години
Стоене perke газот ше е толко скъп, що става, къде е глобалното затоляне, къде са LNGтата на Сашфските лодки и терминали, къде са зелените енергии, изопще що стана та не вечерахме ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 2 години
И я сакам да питам: а дека е евтината американска нетръбна? Нале с Жулиенча тука броехте пълните ЛНГ-танкери, дето висеха из морета и океани непотребни? Нале *** щеха да си я ручат техната газ, а вие да празнувате с безплатна газ от УСА-то? Нале още преди 5 годин Гъзпром щеше да фалирга и да умирга? И Рашата съсе него? Даже съвсем без газ щехте да карате? Начи големите руски енергийни проекти били големи празни приказки, те не работят, обаче цените за руския газ изобщо не са големи празни приказки, а пълна със съдържание планина от кинти, която тази зима ще отидат при Мохамед в Кремъл. Май нещо такова се получава на практика, въпреки твоята теория и постоянните ти миши еякулации по темата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
И фанфарите за СП -2 са излишни. Хамериканците го забавиха достатъчно, за да го гмурнат под енергийните пакети : МОСКВА, 23 авг - РИА Новости. Доверие России ко многим европейским партнерам в энергетической сфере подорвано, распространение действия третьего энергетического пакета на "Северный поток 2" не добавило Москве уверенности в надежности партнеров, заявил глава МИД РФ Сергей Лавров." Хахаха, фанфари а.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Къде е евтината руска тръбна газ? Нали беше така, евтина, по-евтина, най-йовтина и руска? Докога този цирeй газпром ще мародерства? Подкyпиха Шиши и Тикватa и си прекараха турският поток през страната ни. След тази операция Булгартрансгаз остана със същите приходи и с 2 500 000 000 лева дълг. Лично аз искам газта(къде е Импа да пише, че не знам рода) да стигне 1000 $ за 1000 куб метра. Топлофикация София трябва да фалира, Булгаргаз също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
Малко е.Пари има.Пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още