Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

"Булгаргаз" поиска с 24% по-скъп газ от октомври

Газът от Азербайджан смекчава леко ценовия шок

"Булгаргаз" поиска с 24% по-скъп газ от октомври

Снимка: Архив Ройтерс

"Булгаргаз" е подала заявление до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за цена на природния газ от 1 октомври с 23,7% по-висока от сега действащата, става ясно от доклад на работната група на енергийния регулатор.

Анализите на експертите сочат, че изчисленията на газовата компания са правилни и са взети предвид всички фактори, влияещи на ценообразуването. Така от 1 октомври цената на природния газ у нас трябва да бъде 80,28 лева за мегаватчас, спрямо 64,90 лева, плащани от клиентите на "Булгаргаз" от 1 септември. Това са цени без доставка, акциз и данък добавена стойност (ДДС).

Цената на природния газ ще бъде дискутирана по време на открито заседание в КЕВР на 28 септември, а крайното решение ще бъде взето на закрито заседание на регулатора на 1 октомври. На него ще бъде анализирано и движението на цените в дните след подаване на ценовото заявление (10 септември).

Още по темата

На 1 септември председателят на енергийния регулатор Иван Иванов коментира при разискванията относно цената на газа в България, че причината за поскъпването на суровината е движението на европейските пазари. От стенограмата от закритото заседание става ясно, че той се надява, че по-бързото пускане в търговска експлоатация на газопровода "Северен поток 2" може да успокои търговията.

По-рано през месеца цената на природния газ на нидерландския газов хъб TTF за кратко достигна ниво от 950 долара за 1000 куб. метра. Търговията в последните седмици е много волатилна, а анализаторите - много притеснени от полупразните газохранилища в Европа и липсата на достатъчно доставки. В допълнение и "Газпром" увеличава натиска, като не участва в търговете за разпределение на свободен капацитет в Украйна за октомври.

Борсовата цена на природния газ в Европа стана референтна и за България с промяна в договора за доставка с "Газпром Експорт". Тогава във формулата за ценообразуване беше включен и пазарен компонент, не само цената на алтернативните на газа горива - газьол и мазут. Според думи на Иванов пред 45-ото Народно събрание 70% от цената на газа у нас се определя на пазарен принцип, тоест следвайки тенденцията на големите пазари в Европа.

Известно смекчаване у нас носят доставките на газ от Азербайджан. В един от последните дни на 46-ото Народно събрание служебният зам.-министър на енергетиката Мирослав Дамянов коментира пред депутатите, че ако газовата връзка с Гърция (IGB) беше изградена, това би намалило още цената на природния газ у нас.

Цената на газа от Азербайджан е обвързана с петролните пазари, но движението на цените се отразява с известно закъснение.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
0
 
0
 
11
khao до: zelka007
преди 1 месец
Няма профилна снимка
защото е леко глууповат и бавен... все едно ВЕИ-тата направиха газа скъп! :)Виж го че даже и читав аргумент не може да извади!
4
 
2
 
10
Стоян Петров до: vzhekoff
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ти си мaлoyмен, ве!!! Аз му пиша, че ако Toлyмчо не беше се правил на енергетик, сега булгаргаз щепе да купува газта по 250 $, а не 700-800 $, ве мaлoyмнико! *** те затова държат енергетиката държавна, да си правят каквото си искат, да печелят за себе си и да не носят отговорност, ве мaлoyмнико!
2
 
3
 
9
преди 1 месец
*** и мамата на зелената гевендия !!!
5
 
0
 
8
zelka007 до: doba
преди 1 месец
хахххаа ... ти не четеш ли какво ти пиша ... ?! ... всичкият зелен ток е изкупен на всички фотоволтачини централи построени в БГ през миналата и през тази година за години напред . за някои и за целият им жизнен цикъл . ВСИЧКО !!! четеш ли го това ... ?! ... всичко което ще произведът е изкупено ... !! ... ще те чака теб специално некой да се тутка за нещо ... :))) ... че и излишъци да ти дава . дръж се сериозно . вятърните паркове , дето се строят в хамерика им се изкупува всичко което ще произведът по 5-6-10 години напред , на някои и за по 20 години ... къв излишък те гони . тва с излишъците свърши ... :))) ... да бехте купували когато имаше , сега вече няма ... след 5-6 години , според зависи , е възможно да има пак излишъци , да не напиша и 10 , дотогава свиквайте с дефицитът ...
3
 
5
 
7
преди 1 месец
Няма профилна снимка
ПръдлеФ, понеже онзи ден рапортува колко газ имало в хохландия, днес излезе информация, как от 18.6 млрд кубика 3.9 били на чуждестранни тарговци и седят на митнически склад. Култовото в случая е, че сега им е изгодно да го изнесат обратно в ЕС заради полу-празните газохранилища и височката цена. Работата отива на изуй-*** :) От 18.6 останаха 14.7 :) Пазар да ге :) Ще те викат да ти боднат една тръбица изодзадзе да помагаш - с малко, но от сърце :)

Още от Енергетика
България ще се превърне в транзитен център на ток от Турция?