IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е изпълнила 42% от целите за енергийни спестявания към 2016 г.

Постигнатите спестявания са постигнати от мерки, изпълнени от всички икономически сектори

16:30 | 28.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В периода 2014-2016 г. в България са спестени 3532,2 гигаватчаса енергия, с което са изпълнени 42,4% от националната цел за енергийни спестявания до 2020 г.

Това е посочено в годишния отчет за изпълнение през 2016 г. на Националния план за действие по енергийна ефективност 2014-2020 г., одобрен от правителството, съобщават от правителствената пресслужба.

Постигнатите енергийни спестявания са резултат от приноса на задължените лица и от изпълнението на енергоспестяващи мерки във всички икономически сектори, е записано още в отчета.

Документът отбелязва още, че много от мерките, заложени в Националния план за действие по енергийна ефективност, ще могат да бъдат оценени едва след края на неговото действие.

Прогнозите са, че реалният ефект от изпълнението на плана ще бъде по-висок от отчетения досега.

Направените енергийни спестявания допринасят пряко за повишаване конкурентоспособността на икономиката и стимулират икономическия растеж и създаването на нови работни места. Те намаляват търсенето на конвенционални горива от внос и така оказват благоприятен ефект върху намаляването на търговския дефицит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още