Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

България ще се превърне в транзитен център на ток от Турция?

ЕСО ще инвестира над 1,7 млрд. лева в преносната мрежа до 2030 г., сочи Десетгодишният план за развитие на системния оператор

България ще се превърне в транзитен център на ток от Турция?

Снимка: Investor.bg

През следващите години през територията на България ще се транзитират съществени количества електроенергия от Турция на запад, става ясно от проекта на Десетгодишния план за развитие на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Документът е публикуван на страницата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

За първи път при разработката на плана се взима в предвид влиянието на електроенергийната система на Турция върху потокоразпределението в региона, отбелязват от работната група, сформирана от енергийния регулатор, която анализира фактите, вписани в плана.

Още по темата

Прогнозите на турския оператор са за голям ръст на нови генериращи източници с ниска цена на електроенергията и възможност за целогодишен експорт. В същото време в българската електроенергийна система не се предвиждат инвестиции за нови мащабни източници на електроенергия, достъпни 24 часа в денонощието, които да не отделят парникови газове.

Това може да доведе до повишаване на транзитните потоци на електроенергия през нашата преносна мрежа в направление изток-запад и може да направи българо-турската и българо-сръбската граница тесни места, които биха ограничавали търговията на електрическа енергия.

Транзитът на електрическа енергия през нашата страна би станал още по-голям, при редуциране на производството от генериращите мощности в комплекса "Марица изток", отчитат още от ЕСО.

Операторът отчита още и "драстична диспропорция при възможностите за покриване на вътрешното потребление и евентуален внос на електроенергия" на България. Износът става невъзможен през зимата - някои години предполагат включването на всички налични източници на допълнителни услуги и/или внос на електроенергия. Това е особено валидно при изчерпването на ресурса на водните централи и повишената аварийност на производствените мощности, както се случи през 2017 година.

През лятото има значително по-големи възможности за износа, което обаче е в пряка зависимост от производството на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ).

През следващите десет години операторът на електропреносната мрежа планира да направи инвестиции в размер на над 1,7 млрд. лева. Около 28% от тях ще бъдат реализирани в периода 2021 - 2023 година. Оценката на енергийния регулатор показва, че ЕСО ще разполага с достатъчно средства за изпълнение на инвестиционната си програма.

Операторът ще бъде в състояние да покрива текущите си задължения, както и да обслужва дългосрочните и краткосрочните си задължения със собствени средства.

От ЕСО са разработили три сценария за енергийното потребление до 2030 година. Според тях най-голямо ще е потреблението на електроенергия у нас при изпълнението на европейските цели в областта на климата.

Източник: ЕСО

По отношение на очакваните нови мощности, които да бъдат присъединени към мрежата на базата на инвестиционни намерения, от ЕСО прогнозират 2,4 гигавата ВЕИ, от които основен дял заемат фотоволтаиците (почти 1,7  гигавата).

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
1
 
3
преди 1 месец
Поправило се Делянчето.Браво.Като има грешка има и прошка.2.4 гвт вече звучи по добре...
2
 
3
 
2
преди 1 месец
Хаха . . . Пълен игнор на статията от енергийните шебеци тука . Малко грозна рекапитулация след 30 години реформи и членство в евроатлантическото семейство - преди 30 години Турция светеше с български ток и получаваше газ от България. Сега е обратното. Преди 30 години България изнасяше стомани, цимент, тухли и всякакви строителни материали и промишлени стоки за Турция, а сега всичко това се внася от Турция. България хранеше целия соц-лагер с плодове и зеленчуци, а същите с най-високо качество се търсеха и на запад, а сега българите рупат турски. България беше най-големият и качествен производител на кожени изделия в Европа, а сега българите носят турски кожени якета и обувки, а мега-заводът Кожарска промишленост на Гара Искър е руина. За текстил и трикотаж да не отваряме дума! Ще купуваме и транспортираме турски ток от същите реактори, които ръждясват в Белене - това ако не е илюстрация какво могат да направят импотентни ***, подали за дник и шепа в западна посока. Хубава статия да помълчиме за Бог да прости държавата . . .
0
 
3
 
1
преди 1 месец
Брех.Делянче , ти уби коча бе душко...2.4 теравата ВЕИ???2400 гигавата?Лелеййй.тва повече от цялата инсталирана генерираща мощност на енергийната система на Китай бе.(2.2 теравата към края на 2020 год.)

Още от Енергетика
Потвърждава се тенденцията за рекордни цени на тока в началото на 2022 г.