IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДАНС проверява енергийния регулатор

Вероятно акцията е във връзка с оплакването на бизнеса за високата цена на тока

13:36 | 23.09.21 г.
<p>
	<em>Акция на ДАНС в КЕВР. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Акция на ДАНС в КЕВР. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Служители на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) са влезли в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). На този етап няма яснота каква е причината за проверката. От енергийния регулатор коментират само, че съдействат на властите.

В последните месеци специализираните органи често проверяват енергийни дружества. В края на юни ДАНС провери документите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) във връзка с газовата връзка с Гърция. Тогава беше коментирано, че проверката не засяга работата на енергийния холдинг.

В началото на август агенцията иззе документи от БЕХ, Националната електрическа компания (НЕК) и Електроенергийния системен оператор (ЕСО) във връзка с високите цени на електроенергията.

От бизнеса внесоха искане до ДАНС, МВР и Прокуратурата за проверка на казуса със скъпата електроенергия на борсата, като тогава коментарите бяха, че това е "саботаж". Наложи се мнение, че КЕВР не върши своята работа.

От енергийния регулатор обаче обясниха, че нямат правомощия да контролират работата на Българската независима енергийна борса (БНЕБ), а само да следят за нарушения на европейското законодателство.

КЕВР също инициира проверка на сигнали за нарушения, но по правилата комисията няма право да оповестява своите действие преди края на разследването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още