Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

ДАНС проверява енергийния регулатор

Вероятно акцията е във връзка с оплакването на бизнеса за високата цена на тока

ДАНС проверява енергийния регулатор

Акция на ДАНС в КЕВР. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Служители на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) са влезли в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). На този етап няма яснота каква е причината за проверката. От енергийния регулатор коментират само, че съдействат на властите.

В последните месеци специализираните органи често проверяват енергийни дружества. В края на юни ДАНС провери документите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) във връзка с газовата връзка с Гърция. Тогава беше коментирано, че проверката не засяга работата на енергийния холдинг.

В началото на август агенцията иззе документи от БЕХ, Националната електрическа компания (НЕК) и Електроенергийния системен оператор (ЕСО) във връзка с високите цени на електроенергията.

От бизнеса внесоха искане до ДАНС, МВР и Прокуратурата за проверка на казуса със скъпата електроенергия на борсата, като тогава коментарите бяха, че това е "саботаж". Наложи се мнение, че КЕВР не върши своята работа.

От енергийния регулатор обаче обясниха, че нямат правомощия да контролират работата на Българската независима енергийна борса (БНЕБ), а само да следят за нарушения на европейското законодателство.

КЕВР също инициира проверка на сигнали за нарушения, но по правилата комисията няма право да оповестява своите действие преди края на разследването.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Тимерманс: България трябва да прояви гъвкавост за затварянето на въглищните централи