IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийната комисия даде „зелена светлина” за рестарт на АЕЦ „Белене”*

Ако текстовете минат в пленарната зала, правителството ще има срок до 31 октомври да търси инвеститор

17:38 | 06.06.18 г. 24
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Шест години след налагането на мораториума за изграждането на АЕЦ „Белене”, днес депутатите от енергийната комисия в Народното събрание направиха крачка към поредния рестарт на проекта.

Те подкрепиха предложението на ГЕРБ, според което кабинетът има срок до 31 октомври да търси инвеститор за централата и да преговаря с него. Според приетите текстове реализацията на проекта трябва да бъде на пазарен принцип и без държавни гаранции. 

Управляващи и опозиция, оказва се, имат минимални различия – БСП също искат „Белене”, като даже настояват мораториумът да падне веднага. „Воля” подкрепя проекта за втора атомна централа, съобщи bTV.

Единственото изключение е ДПС, според които АЕЦ „Белене” няма бъдеще.

Текстовете трябва да бъдат гласувани и в пленарна зала.

Министър Петкова се зарадва на политическия консенсус по решението ѝ, но бе категорична, че няма да се отстъпва от обявените принципи, предава БНР.

"Това е реализация на проекта на пазарен принцип без предоставяне на държавни гаранции и без дългосрочни договори за изкупуване на енергия", каза тя.

От БСП обявиха, че ще подкрепят проекта на управляващите и в пленарната зала, обясни Таско Ерменков, "само като израз на желанието на БСП да не пречи, а да създава всички предпоставки за решаването на проблема с АЕЦ "Белене".

А Рамадан Аталай от ДПС обяви, че каквото и да гласуват депутатите, НС е единствено параван за решенията на правителството. "Абсолютно нищо не зависи от това решение, което ще вземем ние днес. За да вземе МС, т.е. премиерът, едно решение, искате НС отново да бъде пак онзи параван, който по някакъв начин политически да размие решенията", заяви той.

* Допълнено в 19:55 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 5 години
Ето ти и подробности по проекта:http://tass.ru/ekonomika/5100935Пак питай, ако нещо те сърби. Може и за децата ми... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 5 години
Извинявам се - излъгал съм! Заради деменцията е! Всъщност, Росатом ще построи 4 блока за $20 млрд., ще експлоатира централата и ще продава тока:"Управление и реализация проекта АЭС Аккую осуществляются по уникальной для мировой атомной отрасли схеме ВОО (Build-Own-Operate строй, владей, эксплуатируй). АЭС Аккую - первый в мире проект атомной электростанции, реализуемый по этой модели. Принцип участия в проекте на основе со-инвестирования предполагает, что созданная в Турции проектная компания АККУЮ НУКЛЕАР не только несет ответственность как поставщик АЭС за безопасность в ходе строительства и эксплуатации, но и напрямую заинтересована в экономической эффективности будущей станции, как ее собственник и эксплуатирующая организация"http://***.rosatom.ru/journalist/news/kompaniya-ao-akkuyu-nuklear-poluchila-status-strategicheskogo-investora-v-turetskoy-respublike/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 5 години
Росатом ще построи централата с два блока за негова сметка и ще я експлоатира и продава тока, докато си избие разходите.---и после ще ни е подари, налЕ ? големи алтруисти тия руснаци беее!ти сериозен ли си или пак е измислица заради деменцията ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 0
Sokratus
преди 5 години
Ще познаете бедните народи по това, че непрекъснато правят глупости и не си гонят интереса! Въпросът ние какви искаме да сме - бедни или богати!?!Къде е нашият интерес в АЕЦ "Белене"? 1. Искаме да безопастна.Това е най-важното услови, защото ако тя не е безопасна може да замине цяла централна северна България + същтата площ в Румъния2. Цената да конкуретна. Да искаме да е евтина като АЕЦ Козлодуй е невъзможно, защото АЕЦ Козлодуй не си изплаща инвестицията в нея, а тя е плате от труда на нашите родители и дядовци и баби.По безопастността: Реактора който ни предлага АЕС е от поколение 2+, не е от трето. От трето те предлагат на турците. Т.е. имаме технология почти от късните 80-те и началото на 90-те години! Района е земетръсен и то не малко. Но да предположим, че има инженерно ршение на този проблем. Но този инженерен проблем, ще се строи от фирмата най-приближена до властта и дала най-висок подкуп. Е в този случай да се вгледаме в магистралите дето се построиха последните 10 години. Някои са вече за ремонт. А сега си го представете това ама з АЕЦ!!! Представяте ли си го! А представяте ли си, какъв проблем може да стане неочаквано! Например след не много силно земетресение или след наводнение от Дунав или нещо съвсем неочаквано! И точно в този момент някакво недоглеждане по време на строежа, се появава дефект и е възможна авария!!! Да рискуваме ли!!!По цената на тока:Цената на тока строена от същата Китайската компания, която иска иска да строи АЕЦ Белене във Великобритания е фиксирана на почти 21ст за кВтч за следващите 20 години. Цената на тока от турската АЕЦ, строена от руснаците е пак 21ст за кВтч за следващите 20 години. Е да се замислим, това са основните компании които искат да строят АЕЦ Белене! Те няма ли да поискат същата цена и тук!!! Или да повярваме, че те ще ни направят специлна друга цена спезиално за България!!! И колко по-ниска ще ни я продадът!!! За сравнение цената на тока от АЕЦ Козлодуй е 5.5ст за кВтч! В заключение ще рискуваме ли да построим централа от фирма дала най-добра копупционна сума на управляващите и на цена на тока в 3-4 пъти по-висока от тази на АЕЦ Козодуй, само и само за дадокажем, че можем да правим глупости!!!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 5 години
Турските инвеститори се отказаха, защото нямат пари. Росатом ще построи централата с два блока за негова сметка и ще я експлоатира и продава тока, докато си избие разходите. После ще видят с турците кое-как. А стоянпетров продължава да пише празни приказки, щот нема кво друго да прави...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 5 години
"Най е гот да не се прави нищо ... също като чернюхите от Африка . Сетне просто се отива в Германия и се чака цоциал... ако все още има де ..."Пич, ти просто не разбра, че в два реда нарисува картинката на настоящето и бъдещето на населеното място България!!! Това е което в момента праизвежда като национална воля стадото, останало тука - независимо как си докарва възовете да изкара от днеска до утре! Секи мисли с мазолите на петите си - дали ше бега сега, та да отърве гладорията, или като поизчека да тури още некоя пачка у некоя офшорка... Тука вече никой не мисли за след 20-30 гадини - или ше е умрел, или нема да е тука, или ше е тука в халифата... Просто не е истина, колко са изтъпели българите!!! Това си е нацио-суициден синдром! Дупе да даваш, та да си затриеш държавата - нема такова племе!!! Затова и хърви сме легнали ход турците и още има тука евроатлантици, дето не моат да преглътнат, че *** са ни извадили от тоя рахатлък...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 2
kalendar
преди 5 години
не ти е лесно, Стоене...сигурно и да дишаш без инструкции не можеш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis12
преди 5 години
то напрао треаше да модернизират Козлодуй, тва Белене смисъл наистина смисъл ако ше си слагат парите у джебовете .... не ми беше ясно тая куххата лейка Куневица защо требеше да затваря енергийните блокове за присъединяване към ЕСто?!? Ако не ги беше затворила, а си бачкаха немаше да има никво Белене .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 5 години
Затова и турските инвеститори, които държаха 49% от централата се отказаха. Остана само Русия, а тя няма тези пари. Вероятно ще се построи само един реактор от предвижданите четири. Затова Стоян Петров пишеше: "Големите руски енергийни проекти-големи руски празни приказки".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 1
pecan
преди 5 години
Цената на Аккую е 25 млрд $ и изкупната цена на мвт е 123 $ . В момента цената в нашият регион е близо 80 лв мвт .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още