Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

General Electric e подала заявление за участие в АЕЦ „Белене“

Енергийният министър очаква и руската „Росатом“ да подаде документи по проекта

General Electric e подала заявление за участие в АЕЦ „Белене“

Снимка: Ройтерс Архив

Заявление за участие в проекта АЕЦ „Белене“ е подала американската компания General Electric, която е производител на турбини. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предава БНР.

Енергийният министър очаква и руската "Росатом" да подде документи по проекта.

Заявления за участие в настоящата процедура за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ "Белене" се приемат до 19-ти август.

Министър Петкова коментира днес водените между премиерите Бойко Борисов и Дмитрий Медведев разговори по важните енергийни проекти. Тема на разговора между българския и руския министър-председател бе възможността за реализация на проекта АЕЦ "Белене", но при поставените от българската страна условия. Според Бойко Борисов в региона ще възникне необходимост от производствени мощности, които да генерират чиста електроенергия на достъпни цени, отчитайки все по-амбициозните цели за намаляване нивата на вредни емисии във всички сектори на икономиката. В този смисъл АЕЦ „Белене” може да се превърне именно в такъв електроизточник за региона. 

Теменужка Петкова заяви, че не може да се говори за руски проект, тъй като площадката и реакторите са български, лицензиите също, а страната ни ще носи така наречения „атомен риск“. 

Още по темата

Запитана дали реактори руско производство могат да работят с американски турбини, Петкова отговори: "Турбините на двата реактора за проекта "АЕЦ "Белене" ще бъдат други, различни -  да, това е възможно чисто технически. Няма никакъв проблем това да се случи".

Какво заявление ще подаде "Росатом" ще е ясно след седмица. "Неколкократно беше потвърдено от страна на нашите руски партньори тяхното желание да участват в реализацията на този проект“, каза Петкова.

С решение на Народното събрание от 7 юни 2018 г. и  правителствено решение от 29 юни 2018 г. бяха възобновени действията по търсене на възможност за реализация на проекта за АЕЦ „Белене“, съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип.

Заявление за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор, съответно интерес за придобиване на миноритарно акционерно участие впроектната компания, могат да подават български или чуждестранни юридически лица, както и обединения между тях.

Българската страна ще участва в проектната компания, екплоатираща АЕЦ "Белене" с апортна вноска на активите, в това число – лицензираната площадка, наличното оборудване, издадените решения, разрешение, лицензии и други документи, свързани с проекта.

Припомняме, че през лятото на 2016 г. Арбитражният съд в Женева отсъди НЕК да заплати на руската компания "Атомстройекспорт" за поръчаното, но незаплатено оборудване за АЕЦ "Белене". Общият размер на иска беше 1,2 млрд. евро, а съдът отсъди плащането на 550 млн. евро. В замяна НЕК получи изработени два реактора и оборудването в последствие беше складирано на площадката на централата.

През септември същата година парламентът разреши отпускането на държавна помощ, за да може НЕК да плати на "Атомстройекспорт" за двата реактора.

Междувременно управляващите решиха да се търси стратегически инвеститор за изграждането на централата, но без да се гарантира изкупуването на електроенергия и без държавни гаранции за проекта. 

До дни се очаква подписването на договор за изграждането на "Балкански поток", тръбата, разклонение от "Турски поток", която ще доставя руски природен газ в България, отбеляза министърът на енергетиката.  

„Нашите партньори от "Газпром", знаете, че резервираха капацитет за участие в този проект. Ние проведохме процедура, която е съгласно всички изисквания на ЕС", каза още министърът на енергетиката.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
7
 
3
doba до: fon
преди 1 година
Без гаранции няма кой да инвестира в големи дългосрочни проекти.
Не се знае кога на зелените 'зелки' ще им щукне да измислят ядрени емисии, подобни на парниковите.
0
 
12
 
2
fon до: retro_69
преди 1 година
Е, как. Гаранцииките са в основата на "евтината" ядрена енергетика днес.
2
 
12
 
1
преди 1 година
Тия, дали ще искат и те, като Росатом - гарантирана печалба?! При тях има по - голяма вероятност да се случат нещата.... :)

Още от Енергетика
Юлиан Попов: Енергийната трансформация дава много възможности