Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

"Инерком България" обжалва решението на КЗК за сделката за ЧЕЗ България

Антимонополният орган видя опасност от концентрация, но според анализатори мотивите са несъстоятелни

"Инерком България" обжалва решението на КЗК за сделката за ЧЕЗ България

Снимка: Архив Ройтерс

"Инерком България" е подала жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да не позволи сделката за покупката на активите на CEZ Group у нас, съобщават от компанията.

Още по темата
"Запознахме се внимателно с документа и детайлно анализирахме мотивите за негативното решение на антимонополния орган", коментира председателят на Съвета на директорите на дружеството Милена Стоева.

По-рано през този месец КЗК постанови, че сделката ще наруши конкуренцията на пазара за производство и продажба на зелена енергия. Комисията визира фотоволтаичните централи, които двете компании притежават, макар и общият им дял от инсталираната мощност в страната да е нищожен.

В решението на КЗК данните са засекретени с мотив търговска тайна. Информацията обаче е публична - "Инерком България" притежава шест парка с обща мощност малко под 23 мегавата, а ЧЕЗ "България" има един соларен парк - "Фри Енерджи Проджект Орешец" (ФЕПО) с мощност под 5 мегавата. Общо инсталираната мощност на фотоволтаиците у нас е 1043 мегавата.

Веднага след произнасянето на антимонополната комисия анализатори коментираха, че аргументът за опасност от концентрация не е състоятелен и прогнозираха, че решението ще бъде обжалвано.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Започна ли индустрията да прави фотоволтаични паркове за свои нужди?