IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР намалява цената на доставчиците от последна инстанция

Цената на доставчик от последна инстанция е с 50-100 лева на мегаватчас над нивото на енергийната борса

17:26 | 06.10.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще промени формулата, по която се изчислява цената на електроенергията, предоставяна от доставчиците от последна инстанция. Това е една от мерките за подпомагане на потребителите заради високите цени на електроенергията, обявени по време на брифинг в Министерството на енергетиката.

От 1 юли 2021 година всички небитови потребители трябваше да излязат на свободния пазар, избирайки търговец на електроенергия. Тези, които не го сториха до крайния срок, получават електроенергия от т.нар. доставчици от последна инстанция. В нормална ситуация потребителите купуват ток от тези доставчици при извънредна ситуация, например фалит на избрания от тях търговец. При тях цената на електроенергията е по-висока, защото целта е веднъж попаднал на такъв доставчик потребителят бързо да намери своя нов търговец.

Цената на доставчик от последна инстанция е с 50-100 лева на мегаватчас над нивото на енергийната борса, коментира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

По данни на служебния министър на енергетиката Андрей Живков 41% от компаниите, които трябва да са на свободния пазар, получават електроенергия от доставчик от последна инстанция

Заради нестабилните енергийни пазари в последните седмици обаче се появиха коментари, че търговците не присъединяват нови клиенти. Така малките фирми, които трябваше да излязат последни на свободния пазар, сега са в неизгодно положение.

С промяната на формулата, по която се изчисляват цените на доставчиците от последна инстанция, цената ще намалее с между 15 и 30 лева за мегаватчас - в зависимост от количеството потребявана електроенергия, с възможност спадът да бъде и по-голям, обясни още председателят на КЕВР. Мярката е временна - за срок от три месеца, допълни още той.

Подкрепата може да изглежда пренебрежима, но европейското законодателство не позволява цената на доставчик от последна инстанция да се доближава прекалено близо до борсовата, обясни още Иванов.

От 1 ноември новата формула ще влезе в сила и промяната се състои в намаляване на дела на електроенергията за дисбаланс от 20% на 10%. Останалата част от цената се определя от движението на борсата.

Ако следващият парламент одобри подкрепата за бизнеса в размер на 50 лева за мегаватчас, двете мерки ще могат да бъдат комбинирани, уточни още председателят на енергийния регулатор.

При поносими цени на електроенергията бизнесът не бил мотивиран да избере своя търговец. Обикновено причината за това е, че става въпрос за малки фирми, без кадрови капацитет да избира оферти.

Сега КЕВР и енергийното министерство започват широка кампания, която да насърчи избора на търговци на електроенергия за бизнеса.

Не се опитваме да "мачкаме" цените на пазара, коментира във връзка с новите върхове на цената на електроенергията на пазара Андрей Живков. Той посочи, че работата на неговото ведомство сега е максимално уплътняване на мощностите, така че да има достатъчна ликвидност на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 2 години
де е заровено кучето ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още