IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва: Росатом е готова да дострои АЕЦ „Белене“ в кратки срокове

Според руските власти налице е конструктивната нагласа на настоящото българско правителство

10:46 | 04.03.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Държавната руска корпорация Росатом е готова наравно с други претенденти да участва в конкурса за възобновяване на строителството на атомната централа „Белене“ в България и е способна да завърши изграждането на този обект в кратки срокове. Това заяви пред журналисти първият заместник-ръководител на руската правителствена администрация (така наречения Апарат на правителството) Сергей Приходко преди визитата на руския премиер Дмитрий Медведев в София, предаде БТА.

„Сега ние виждаме конструктивната нагласа на настоящото българско правителство, което има намерение да даде рестарт на съоръжението АЕЦ „Белене“. Руската компания е готова наравно с други компании да участва в конкурсните процедури", каза Приходко.

По думите му Русия притежава най-добрите реактори в света, отговарящи на най-високите изисквания за безопасност, а Росатом е лидер в изграждането на атомни блокове. Приходко също така припомни, че основното технологично оборудване на централата вече е произведено и се намира в България. Руските специалисти са изпълнили голям обем от работа по проектирането и лицензирането, допълни той.

„Всичко говори в полза на това, че Росатом е способна да осигури доизграждането на централата в кратки срокове и да участва в качеството на партньор във всички жизнени цикли на АЕЦ-а", добави той.

Приходко заключи, че веднага щом в София бъдат взети необходимите решения, може да се пристъпи към предметни консултации, в това число и относно финансово-икономическия модел на проекта и възможните форми на неговата поддръжка. 

В изказване пред агенция ТАСС руският държавен представител също така заяви, че Москва планира да използва чуждестранен опит, включително и българския, при реформирането на преработката на твърди битови отпадъци.

В отговор на въпрос какви са перспективите пред руско-българското сътрудничество в сферата на преработката на битовите отпадъци, Приходко отбеляза, че в България има закони, с които не се допуска натрупване на боклуци, производителите имат по-разширени отговорности и са въведени най-добрите достъпни технологии в тази сфера.

Русия се ръководи от същите принципи. Опитът на българските колеги може да бъде интересен за руската страната. Сътрудничеството в тази област е напълно възможно, каза Приходко, цитиран от БТА. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Onia
преди 5 години
20 млрд. не са за изпускане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още