IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Присъединяване на предприятие към електропреносната мрежа отнема 9 месеца

Бизнесът трябва да заплати и повече от 60 хил. лева, за да присъедини съоръженията си към мрежата

09:49 | 02.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Присъединяването на предприятие към електропреносната мрежа преминава през седем процедури, отнема около 9 месеца (269 дни) и струва почти 60 222 лева на бизнеса, сочи анализ на Министерството на икономиката, цитиран от БТА.

В първата процедура се издава становище за присъединяване и сключване на предварителен договор с електроразпределително дружество. Процедурата е регламентирана в Наредба номер 6 от 24 февруари 2014 г. за присъединяване на производители и клиенти на електрическа енергия към електропреносната мрежа. Срокът за изпълнението й е 25 дни. 

Цената за издаване на становище се определя в зависимост от мощността и се заплаща на този етап между 73 и  97 лева за мощност до 15 киловата, за мощност от 15 до 50 киловата таксата е  между 89 и 115 лева.

Във втората процедура трябва да се изготви инвестиционен проект на дейността по присъединяване. В нея е предвиденo предприятието да осъществи проектирането на вътрешното захранване. След изготвяне на проектите на съоръжения за присъединяване, те се съгласуват с електроразпределителното дружество  (за срок от 7 дни), дирекцията по строителен контрол (ДНСК) и съответната община, за да бъде издадено разрешително за строеж.

Срокът за извършване на посочените дейности е 365 дни, което всъщност представлява срок на действие на Предварителния договор. След този срок, предварителният договор с електроразпределителното дружество се прекратява, ако клиентът не е изпълнил заложените в договора действия.

Общата стойност на разходите по тази процедура е 6950 лева. Средният срок за изпълнението е 67 дни, отчита в анализа си МИ.

По третата процедура се подписва договор с община за възстановяване на тротоарна настилка и депозиране на средства като гаранция за качество на извършените възстановителни дейности. Според електроразпределителното дружество, което докладва данни в областта, тази процедура отнема 49 дни. Разходите по процедурата възлизат на 975 лева, в които се включват 788 лева нереализирани приходи от депозирани средства от предприятието за срок от 5 години.

Общинската такса за издаване на разрешително за строеж е 0,3 процента от стойността на инвестиционния проект, или 153,75 лева и общинска такса за одобрение на проект в размер на 30 лева.

Четвъртата процедура е по сключване на договор за присъединяване. В нея предприятието, което има влязло в сила Разрешение за строеж, следва да сключи договор за присъединяване с електроразпределителното дружество, за да започне същинската дейност по присъединяване.

Срокът за изготвяне на договор е 30 дни. Следва сключване на договор за присъединяване и заплащане на заложената цена по този договор.

По петата процедура се извършват външни дейности по присъединяването от страна на електроразпределителното дружество.Тя включва изкопни дейности, закупуване на материали, полагане на кабели и осъществяване на връзка с електропреносната мрежа - 84 дни. Световната банка отчита, че за България разходите за тази дейност, които трябва да заплати едно предприятие, са 52 185 лева. Срокът за изпълнение на услугата е 7 дни.

Сключване на договор за продажба на електроенергия се извършва след като предприятието предостави ЕИК/ Булстат; копие от договор за присъединяване; разрешение за ползване на обекта или разрешение за строеж за временно електрозахранване на обекта; документ, удостоверяващ собствеността или правата на владеене на имота.

Последната седма процедура е по сключване на договор между предприятието и електроразпределителното дружество, монтаж на електромер и предоставяне на достъп до електричество. Процедурата отнема 7 дни и е регламентирана в правилниците на електроразпределителните дружества. Разходи по процедурата не се начисляват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още