IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

РБК: Газпром избра руската ТМК за строежа на „Турски поток“ в България

Предвижда се компанията да предостави 300 хил. тона тръби, които да изградят българската отсечка

13:17 | 26.02.19 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Притежаваната от руския милиардер Дмитрий Пумпянски компания „Трубная металлургическая компания“ (ТМК) ще подпише договор за строежа на частта на газопровода „Турски поток“, която ще преминава през територията на България, съобщава РБК, позовавайки се на запознати със случая източници. 

Предвижда се компанията да предостави 300 хил. тона тръби, които да изградят българската отсечка.

Конкурсът за избор на изпълнител все още не е приключил, но се очаква работата по изграждането на проекта да започне в най-скоро време.

Според информацията на руската медия ТМК преговаря с Strabag, но от австрийската строителна компания са отрекли да участват в "Турски поток". От самата ТМК също поясняват, че не участват в българския проект, но обмислят да кандидатстват в търга на "Булгартрансгаз", когато той бъде подновен. 

Преди дни свързваната с Христо Ковачки компания "Атоменергоремонт" оттегли жалбата си срещу обществената поръчка и тя може да бъде продължена с удължен заради замразяването ѝ срок.

Българската тръба се очаква да е дълга 474 км. с капацитет от 31,5 млрд. куб.м природен газ годишно. 3,5 млрд. куб.м от пренасяния по нея газ се прогнозира да останат за местно потребление. Съоръжението при всички положения ще бъде на държавната "Булгартрансгаз", но ако в строителството се включи компания, свързана с "Газпром", това ще предизвика допълнителни нападки срещу проекта, коментира Алексей Гривач, зам.-директор на Фонда за национална енергийна сигурност (ФНЭБ).

През ноември миналата година „Газпром“ завърши онази част на газопровода, която преминава по дъното на Черно море, като на церемонията по нейното откриване взеха участие както руският президент Владимир Путин, така и турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган.

ТМК беше включена и в проекта на „Ростех“ за изграждане на газопровода „Север-Юг“ в Пакистан за 2 млрд. долара.

газпром газпром

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis12
преди 5 години
Стоене ако не ти е ок, знаеш как е .... дзърр .. Ало, да моля, Козяк 16 ли е ? Yes Козяка е ... Please send us a nominee like Pompeo to stop this russian тръбопроводен agression ... И спираме избора и готоо ... прайш терминал на пристанище за LNG made in USA и готоо аз неам нищо против .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis12
преди 5 години
еееми сори, да сте слушали да изберат българската ама кат не сте, тъй ше е .... ако Евроггеейовете кат Стоен & Co не са съгласни, да звъннат на некой Сашевски дупетат той ше дое и ше спре там квот треа и нема се прай нищо, може и нищо да не се строи, не им е сефте ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 5 години
Твоите джобове нема кой да напълни - даже за изтърканата русофобска плоча, дето я рендосваш ежедневно тука, скоро ще требва да си плащаш из нета, не ли да изкараш некоя стинка... Шти останат полските ябълки по 1.50/килото - има колко ти душа сака. У нашта маала никой не ги поглежда, щот не гледат ората прасета и така си се самоанихилират по щандовете - не могат да изгният, а се спаружват като дунапрен на жега... Ако искаш, да ти пратим едно кашонче, та да усетиш и ти вкуса на евроатлантическата солидарност... ? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 5 години
Ас-салям алейкум аркадаш ефенди. Кога ще е това скоро с турбините, защото опитния образец се разпадна? Наистина сте хора с първобитно мислене. Спомням си как прогнозирахте, че поляците ще хранят прасетата с ябълки, защото Русия отрязала вноса им. Е не ядоха полските прасета ябълки. Колкото до потоците ти, естествено че са празни приказки. От турски България ще има печалба малко над 1% от вложените средства за период от 20 години. Едни момченца са приватизирали печалбата и на теб са ти оставили да се пенеш по сайтовете. Та така аркадаш, потоците са празни приказки нас и руския народ и пълни джобове за когото трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 18
Mavi Goz
преди 5 години
Мдамм... Скоро и от Зименс ше гледат като Юропайп, когато некой пумпянски-лумпянски пусне завода за руски газови турбини и почне да ги монтира насам-натам, където Газпром докара газ за газовите централи, с които премъдрият ЕС иска да замени въглищните... Щот в момента спешно създават неколко производства за да се спасяват от санкциите и резултатът ще е като с тръбите - руснаците не само, че нема да купуват от Европа, но и некой ден ще продават и конкурират бившите си европейски доставчици...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 18
Jorkata
преди 5 години
Има нещо такова - руснаците сега сами си правят много голяма част от нещата, без които газовата индустрия не може - преди нямаха избор и ги купуваха скъпо и прескъпо от Запада. В конкретният случай санкциите направиха мечешка услуга на ЕС и реално помогнаха на Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 5 години
Btw, точно Пумпянски е един от палещите всеки ден свещи за здравето на мъдрите евролидери - новото разширение на производството на ТМК е точно за специалните безшевни тръби за нефто-газовата индустрия, които до скоро не се произвеждаха в Русия и бяха съществена част от онези митични и недостижими "западни технологии", без които руската нефтогазова добивна дейност требваше да е вече в кома... И сега, в резултат на прозорливите политики на шепата леворезбосани лемури в ръководството на ЕС, напр. германската Юропайп, която от години пълнеше гушата и с това - бюджета на Германия, съответно - и на ЕС с данъци от поръчки за тръби на Газпром, сега ше гледа... И да беше само една европейска компания, която да търпи загуби, с мед да я намажеш! А после - защо европейската икономика не помръдва?! Но пък украинската демокрация излита и ше помага на ЕС да се оправи... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 5 години
Споко, агалар, яваш... само големи руски празни приказки... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 20
tisia
преди 5 години
...загнило ти е онова нещо в главата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 5 години
Има нещо гнило в Турски поток. България ще финансира проекта, а Газпром избира доставчика на тръби?!?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още