IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

РБК: Газпром избра руската ТМК за строежа на „Турски поток“ в България

Предвижда се компанията да предостави 300 хил. тона тръби, които да изградят българската отсечка

13:17 | 26.02.19 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Притежаваната от руския милиардер Дмитрий Пумпянски компания „Трубная металлургическая компания“ (ТМК) ще подпише договор за строежа на частта на газопровода „Турски поток“, която ще преминава през територията на България, съобщава РБК, позовавайки се на запознати със случая източници. 

Предвижда се компанията да предостави 300 хил. тона тръби, които да изградят българската отсечка.

Конкурсът за избор на изпълнител все още не е приключил, но се очаква работата по изграждането на проекта да започне в най-скоро време.

Според информацията на руската медия ТМК преговаря с Strabag, но от австрийската строителна компания са отрекли да участват в "Турски поток". От самата ТМК също поясняват, че не участват в българския проект, но обмислят да кандидатстват в търга на "Булгартрансгаз", когато той бъде подновен. 

Преди дни свързваната с Христо Ковачки компания "Атоменергоремонт" оттегли жалбата си срещу обществената поръчка и тя може да бъде продължена с удължен заради замразяването ѝ срок.

Българската тръба се очаква да е дълга 474 км. с капацитет от 31,5 млрд. куб.м природен газ годишно. 3,5 млрд. куб.м от пренасяния по нея газ се прогнозира да останат за местно потребление. Съоръжението при всички положения ще бъде на държавната "Булгартрансгаз", но ако в строителството се включи компания, свързана с "Газпром", това ще предизвика допълнителни нападки срещу проекта, коментира Алексей Гривач, зам.-директор на Фонда за национална енергийна сигурност (ФНЭБ).

През ноември миналата година „Газпром“ завърши онази част на газопровода, която преминава по дъното на Черно море, като на церемонията по нейното откриване взеха участие както руският президент Владимир Путин, така и турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган.

ТМК беше включена и в проекта на „Ростех“ за изграждане на газопровода „Север-Юг“ в Пакистан за 2 млрд. долара.

газпром газпром

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 0
Jorkata
преди 5 години
"които да изградат българската отсечка" - аутокоректа на Word ли даде фира?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още