Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Сградата на общината в Белене ще се отоплява на водород

Разходите за гориво за отопление ще намалеят с до 40%, а вредните емисии ще бъдат с 30% по-малко

Сградата на общината в Белене ще се отоплява на водород

Снимка: Национално сружение на общините в РБългария (НСОРБ)

Сградата на общината в Белене ще се отоплява с водород, става ясно от съобщение на местните власти. Системата се изгражда по проекта "Водородна община за зелено бъдеще". Целта е повишаване на енергийната ефективност на сградата и стъпка към превръщането на Белене в беземисионен град.

След старта на системата разходите за конвенционално гориво за отоплителната система на града ще намалеят с 30-45%, а отделените въглеродни емисии ще бъдат с 30% по-малко, обясняват от общината.

Проектът е пилотен и след анализ на ефекта подобни инсталации могат да бъдат внедрени и в други публични сгради.

Още по темата

Самата система е продукт на българската компания Green Innovation, разработила собствена технология за производството на водород по метода на импулсната електролиза. Компанията е член на Европейския алианс за чист водород. Процесът по производството е напълно автоматизиран и няма нужда от външна система за охлаждане.

Първата подобна инсталация за производство на водород за отопление на общинска сграда беше изградена в СУ "Петър Берон" в Червен бряг. Това е първото училище и публична сграда в България, която използва водород за отопление, коментираха тогава от Националното сдружение на общините (НСОРБ).

Водородът е смятан за ключов фактор при декарбонизацията на тежката индустрия и транспорта, където трудно може да бъде намерен заместител на енергията от възобновяеми източници. В ЕС има изготвена стратегия за внедряването на водорода, но според оценките на Брюксел изграждането на необходимата инфраструктура за пренос и съхранение на водород, както и за производството на горивото ще коства между 320 млрд. и 460 млрд. евро до 2030 г.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Търсят се алтернативни решения за производствата на американските централи