Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Служебното правителство подготвя намаление на ДДС за сделки с ток и газ

По време на преговорите за съставяне на правителство Асен Василев беше категорично против редуцирани ставки на данъка

Служебното правителство подготвя намаление на ДДС за сделки с ток и газ

Снимка: Архив Ройтерс

Служебното правителство одобри доклад на финансовия министър Валери Белчев и даде зелена светлина за начало на технически преговори с ЕК за намаляване на ставката на ДДС за доставки на електроенергия, природен газ и отопление, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет след редовното заседание на министрите.

От краткото съобщение не става ясно за какво намаление ще преговаря страната ни.

Още по темата

По време на преговорите за съставяне на коалиционно правителство, водени от "Продължаваме промяната" в сектор енергетика, от БСП предложиха тази мярка като краткосрочно решение на високите цени на електроенергията. Асен Василев, за когото се говори, че е бъдещият финансов министър, обаче беше категорично против да има диференцирани ставки на ДДС като цяло, защото би довело до хаос.

Намаляване на данъка се приложи в няколко европейски държави в опит за намаляване на ефектите от енергийната криза за потребителите. Една от тях е Испания.

Размерът на ДДС в ЕС се регламентира с директива, според която минималният размер на данъка в общността е 15%. Страните имат право на редукция за някои видове стоки или услуги, като искането се разглежда от Комитет по ДДС.

Преди пандемията от коронавируса България прилагаше намалена ставка единствено за туристическите услуги в размер на 9%. За останалите стоки и услуги ставката е 20 на сто. Сега има няколко категории стоки и услуги, които се ползват от редукция, включително и заведенията и ресторантите, тестовете за коронавирус и др.

В останалите членки на ЕС намалени ставки се ползват за хранителни продукти, детски стоки, лекарства, книги и други стоки от първа необходимост.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
ДП РАО ще получи съоръжение за плазмено изгаряне на радиоактивни отпадъци