IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Петкова: Стремим се "Марица изток" да работи максимално дълго

България участва в платформата "Въглищни региони в преход" без ангажимент за затваряне на въглищните централи

19:34 | 11.03.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Усилията на правителството са насочени към това минно-енергийният комплекс "Марица изток" да работи максимално дълго, при спазване на екологичното законодателство. Това коментира енергийният министър Теменужка Петкова в един от последните си отговори на парламентарен въпрос, зададен от депутат от 44-то Народно събрание и касаещ случващото се в Маришкия басейн.

Петкова уточнява пред депутата от БСП Георги Гьоков, че в региона има ресурс за производство на електрическа енергия за следващите 60 години.

Предвид целите на ЕС за беземисионна икономика до 2050 година правителството е разработило стратегия за устойчиво енергийно развитие на България, одобрена от Европейската комисия, в която е записано, че страната ще продължи да разчита на централите в този регион, защото те са от стратегическо значение за икономиката.

Работата им обаче ще бъде при стриктното спазване на екологичното законодателство.

Страната се присъединява към платформата "Въглищни региони в преход", по която от европейските фондове се финансира закриването на въглищни мощности и подготовката за енергийната трансформация. По решение на Народното събрание обаче това става със заявката, че нямаме ангажимент да затваряме ТЕЦ-овете, припомня още енергийният министър.

ТЕЦ "Марица Изток 2" има и безсрочна дерогация относно увеличените лимити за емисионните нива за серен диоксид, азотни окиси, живак и други, които се изпускат от инсталациите, изгарящи въглища, посочва още енергийният министър. Европейските норми бяха одобрени през 2017 година.

Правителството е предприело всички мерки, за да продължи работата на комплекса, както и да бъде гарантирана енергийната сигурност на страната, уверява Петкова в своя отговор, публикуван в деловодството на Народното събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
grainis
преди 3 години
Всички въглищни, фосилни и други централи могат да бъдат преустроени бързо и на разумна цена, не само да ГОРЯТ, но и да ПРОИЗВЕЖДАТ и изнасят за стотици милиарди, 100% чист Водород и Водород-Хибридни Горива. - https://coal-to-gas.alle.bgДруги варианти са ЗЕЛЕНИТЕ ГОРИВА - 100% Карбон-Неутрална ( и даже НЕГАТИВНА ) Биомаса от Бързорастящи (1м/ден) Бамбук Беема или Гигантски Мехурчест Келп - Microcystis Pyrifera - най-бързорастящият организъм на Земята - възможност за гигантски ежедневни добиви (400 жътви на година) на Биомаса която да се суши, смила и изгаря в Прахови Горелки - wtsab.com , или Газо-Прахови Турбо-Генератори за добив на Ел. Енергия на себестойност десетки пъти по-ниска от тази на Фосилната. - https://nula-energia.alle.bg (Bg)Също така добив на гигантски количества свръх-евтино, 100% СО2-Неутрално Инженерингово Фъстъчено Олио и БиоДизел - https://biodizel.alle.bg (Bg))https://horti-energy.alle.bghttps://vertikalna-ferma.alle.bg (Bg)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
най-замърсяващата централа на балканите ... що па да не работи ... нема проблеми ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още