IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Путин: България умишлено бави строежа на „Турски поток“

Русия ще намери други възможности за газопровода, ако България се откаже, заяви руският президент

21:00 | 04.12.19 г. 5
<p>
	Руският президент Владимир Путин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският президент Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че българската страна умишлено бави продължението на "Турски поток" на своя територия и Русия. При това положение, ако България се откаже от проекта, Русия ще успее да намери други варианти за доставка на газ за Южна Европа, изтъкна Путин, цитиран от ТАСС. Той каза това на съвместна пресконференция в Сочи след среща със сръбския си колега Александър Вучич. 

"Въпреки многократните уверения и молби към руската страна да осигури доставки на газ през Турция за България, виждаме, че българската страна, колкото и тъжно и странно да ни звучи, умишлено бави реализацията на проекта на своята територия. Искам да заявя това открито и публично", изтъкна Путин.

Държавният глава отбеляза, че ръководството на България, след като прекъсна изпълнението на проекта "Южен поток", се е обърнало с молба "Турски поток" да бъде реализиран на всяка цена.

"Но и сега, очевидно, под външен натиск, те се справят неуспешно със строителството. Ще видим как ще се реализира по-нататък този проект през българската територия. Ако българското ръководство не желае, ще намерим други пътища за осъществяване на нашите възможност в Южна Европа", допълни руският президент.

Проектът Турски поток предвижда построяването на газопровод, състоящ се от две линии с капацитет по 15,75 милиарда кубически метра всяка. Първата линия е предназначена за доставката на газ на турските потребители, а втората - за снабдяване с газ на Южна и Югоизточна Европа.

Газпром гледа на Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария като на потенциални пазари.

През ноември българският премиер Бойко Борисов заяви, че газът ще започне да постъпва по газопровода "Турски поток" от България за Сърбия до май 2020 година, припомня ТАСС.

Путин посочи пред журналисти след среща със сръбския президент Александър Вучич в Сочи, че сръбският участък от продължението на "Турски поток" вече е готов на 81 процента. По думите му полагането на тръбите на територията на Сърбия ще приключи пред идните седмици.

Руският държавен глава отбеляза, че Русия е готова да запази транзита на газ през Украйна, но че засега Киев предлага неприемливи условия за транзита на руски газ.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
Sokratus
преди 4 години
На малкият човек с големите възможности все някой друг му е виновен!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 8
Вся власть Советам!
преди 4 години
По-"изгодно" от това че не е фалирала както преди 30 години има ли?Но в някаква степен си прав че времената бяха бурни. Талонна система при Андрей Луканов, източване на заводите при Любен Беров, хиперинфлация, подаръци на олигарси, износ на жито и внос на брашно при Жан Виденов, плосък данък и отмяна на необлагаемия минимум при Сергей Станишев... Понякога се чудя как оцеляхме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 6
sgg21
преди 4 години
От 30 години не съм видял нещо "изгодно" да се е случило за България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 18
Вся власть Советам!
преди 4 години
"Турски поток" е газопровод от Русия до Турция по дъното на Черно море транспортиращ руска газ. В момента в България се строи "Балкански поток" газопровод от Турция до Сърбия. По него ще може да тече руска и азерска газ, а в бъдеще и от Ирак. Ще бъде готов когато е изгодно на България, а джобното диктаторче да ходи да прави като вятъра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 17
Onia
преди 4 години
В България, за разлика от Сърбия и Турция, бе проведена обществена поръчка, която намали цената на проекта и лихвите по кредита наполовина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още