IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все още не е ясно ще бъде ли приета оставката на Теменужка Петкова

Управляваща коалиция е решила първо да изясни обстоятелствата около продажбата на ЧЕЗ България

14:38 | 27.02.18 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Министерство на енергетиката</em></p>

Снимка: Министерство на енергетиката

Все още остава висящ въпросът дали ще бъде приета оставката на енергийния министър Теменужка Петкова. Това става ясно от думите на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитирани от bTV.

Темата е била дискутирана по време на заседание на коалиционния съвет между ГЕРБ и "Обединените патриоти".

Изборът на нов енергиен министър се отлага, докато сделката за ЧЕЗ България не бъде обсъдена на заседание на енергийната комисия и комисията за контрол на спецслужбите в Народното събрание. На него ще присъстват представители на всички институции, които имат право да контролират сделката.

Сред тях са Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), Комисията за финансов надзор (КФН), данъчните и други институции. По-рано днес председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов уточни, че на този етап регулаторът няма правомощия да провери продажбата на активите на CEZ Group у нас.

Цветан Цветанов е съобщил още пред журналисти, че премиерът Бойко Борисов е разговарял със своя чешки колега Андрей Бабиш и е поискал информацията, с която той разполага за сделката. 

От своя страна премиерът на Чехия е съобщил, че е информиран от Надзорния съвет на дружеството, че продажбата е напълно законосъобразна и не представлява риск за никоя от страните, посочват от пресслужбата на правителството.

"Извършени са проверки на купувача и по отношение на способността му да управлява  електроенергийното дружество в България, и по отношение на произхода на средствата за заплащане на активите, които са показали, че не съществуват проблеми за осъществяване на сделката", става ясно още от съобщението на Министерския съвет.

CEZ Group е собственост на чешката държава и финансовият министър е принципал на дружеството.

Енергийният министър Теменужка Петкова подаде оставката си в края на миналата седмица, след като стана ясно, че "Инерком България" купува ЧЕЗ България. 20-годишно приятелство свързва Петкова със собственика на компанията Гинка Върбакова.

Енергийният министър заяви, че българските институции не са участвали в преговорите за продажбата, но за да няма съмнения в прозрачността, тя подава оставка.

* Допълнено с информация за разговора между Бойко Борисов и Андрей Бабиш

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
крас
преди 6 години
От търговския регистър за "ЧЕЗ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ БЪЛГАРИЯ" АД: "Ако след изтичане на срока на първоначалната лицензия, Държавната комисия за енергийно регулиране поднови лицензията на дружеството, срокът на дейност се продължава съответно."Тези от КЕВР не са ли отказали подновяване на ЛИЦЕНЗА както се ТВЪРДИ В ЧЕШКИ МЕДИИ като обяснение за продажбата на държавните акции?!Може би г-н ИВАНОВ ЩЕ НИ ОБЯСНИ има ли към настоящия момент лиценз ОПАРТОРА или НЕ МУ Е ПОДНОВЕН!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
крас
преди 6 години
Не ми се иска да мисля, че извършената от правителството на Борисов продажба на държавни дялове в ЧЕЗ - България е станало не на ЧЕШКАТА ДЪРЖАВА , а на ЧАСТНИ ЛИЦА !!!Това е едно от обясненията за преобразуването на ЕАД -то в АД !!ЩЕ КАЖЕ ЛИ БОРИСОВ НА КОГО ПРОДАДЕ 33 - те % ДЪРЖАВНО УЧАСТИЕ НА ОПЕРАТОРА ЧЕЗ ИЛИ НА ЧАСТИ ЛИЦА!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
крас
преди 6 години
Чешкият премиер за ЧЕЗ:"Трудно ми е да говоря за ЧЕЗ, защото тази компанията не е изцяло държавнаИЗКАЗВАНЕТО МУ СЕ РАЗМИНАВА С ТОВА КОЕТО ВИЕ УВАЖАЕМИ СТЕ ПУБЛИКУВАЛИ: CEZ Group е собственост на чешката държава и финансовият министър е принципал на дружеството.ВЯРВАМ НА ВАС , НО НЕ И на милиардера Бабиш, който се държи като космонавт попаднал на планета ЧЕЗ, а не и като държавен глава носещ отговорност за приватизационен договор който след въпросните събития ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЩЕ БЪДЕ АНАЛИЗИРАН.На ред е АГЕНЦИЯТА ЗА ПРИВАТИЗАЦИЯ И СЛЕДПРИВАТИЗАЦИОНЕН КОНТРОЛ която странно защо липсва като субект при всички промени настъпили при промяна на ПРИВАТИЗИРАНАТА СОБСТВЕНОСТ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
крас
преди 6 години
РЕШЕНИЕТО Е ВЗЕТО. СДЕЛКА НЯМА ДА ИМА. ИНАЧЕ ОТИВА НЕ САМО НУШКА , НО БОРИСОВ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
крас
преди 6 години
ОТ СТАТИЯТА: "CEZ Group е собственост на чешката държава и финансовият министър е принципал на дружеството."ТОВА РАСЕЙВА СЪМНЕНИЯТА, ЧЕ ГИНКА Е ЗАКУПИЛА НЯКАКВИ ДЯЛОВЕ ОТ ДРУЖЕСТВОТО КОЕТО СА БИЛИ ЧАСТНИ и се разминава с твърденията на Борисов за сделка между две ЧАСТНИ ДРУЖЕСТВА!НЕ КОМЕНТИРАМЕ ПОВЕДЕНИЕТО на НУШКА в качеството си на МИНИСТЪР ползвайки служебното си положение е ОБЛАГОДЕТЕЛСТВА по една сделка НЕ представляваната от нея ДЪРЖАВА , а ПРИЯТЕЛКАТА си ГИНКА!!ЗАЩО БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА СЕ Е ОТКАЗАЛА ДА ПРИДОБИЕ АКЦИИТЕ НА ДЪРЖАВНАТА ЧЕЗ , а е преодстъпила това право на приятелката на НУШКА, е въпрос на който дължи обяснение г-н БОРИСОВ!!Да се твърди че ДЪРЖАВАТА няма нищо общо при УЧРЕДЯВАНЕТО НА ОСОБЕННИЯ ЗАЛОГ през който задължително ще мине Гинка подписвайки договора с БАНКАТА - КРЕДИТОР , означава че на ТРИ МИЛИОНА БЪЛГАРИ Гинка слага един доилен апарат свързван с "НЕЙНАТА" БАНКА!!ВЪПРОСА ЗА ОСОБЕННИЯ ЗАЛОГ И ОПИТА ДА БЪДАТ ВКАРАНИ ПРЯКО ВОЛЯТА ИМ МИЛИОНИ БЪЛГАРИ , може да предизвика проблем свързан не само с ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО , но и с НИЩОЖНОСТА НА ЕДИН ДОГОВОР за банков заем, по който липсва представителност на ТРИ МИЛИОНА БЪЛГАРИ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Jay Gould
преди 6 години
Той Боко добър ден като каже, погледни небето :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 6 години
Боко оня ден каза че ще бъде приета, щото все пак така било по първоначалния план :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 0
das
преди 6 години
Като мине оперативката при г-н Доган този следобед, тогава ще се реши. Няма как да стане по-бързо, трябва да се обсъди и да се вземе решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още