Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Започват проверки на трите ЕРП-та заради скъпия ток на свободния пазар

В понеделник председателят на енергийния регулатор Иван Иванов свиква среща с всички основни участници на свободния пазар за електроенергия

Започват проверки на трите ЕРП-та заради скъпия ток на свободния пазар

Снимка: Ройтерс

Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) стартират проверкина трите електроразпределителни дружества заради притесненията от страна на бизнеса за сериозно поскъпване на електроенергията на Българската независима енергийна борса (БНЕБ), по-специално на сегмент „ден напред“, съобщиха от пресцентъра на министерството. 

Още по темата

Мерките бяха обявени на брифинг по-рано днес от енергийния министър Теменужка Петкова и председателя на КЕВР Иван Иванов.

„Днешните ни разговори са в отговор на извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество на 8 януари, където синдикатите и бизнесът изразиха сериозна загриженост от поскъпването на електроенергията. За нас е важно българският бизнес да бъде конкурентоспособен и държавата ще предприеме всички законови действия, за да гарантира това“, заяви Петкова.

Проверките ще стартират с „Електроразпределение Север“ ЕАД, след това ще бъде проверено „Електроразпределение Юг“ ЕАД и накрая – „ЧЕЗ Разпределение България“ АД. Според своите законови правомощия експертите от Министерството на енергетиката ще проверяват техническото състояние и експлоатацията на енергийните обекти, както и спазването на подзаконовите нормативни актове по прилагането на Закона за енергетиката. Регулаторът ще провери как трите дружества изпълняват своите лицензи. 

"Нямат никакво основание твърденията на определени лица, че ще има повишаване с 15-20% на сметките за ток на хората от 1 юли", обяви Иванов. Припомняме, че през седмицата стана ясно, че от 1 до 10 януари средната цена на електроенергията на борсата е 147.56 лв./мВтч, или с 90% по-скъпа в сравнение с последните десет дни на декември.

"Ще припомня, че неизменно в последните три години такива твърдения, такива злокобни пророчества се правят с определена цел, но искам да отбележа, че неизменно в четири последователни годишни ценови решения КЕВР не е променяла цените на електроенергията за регулирания пазар с повече от цените на годишната инфлация", заяви още Иванов. 

Като втора мярка в понеделник, 14 януари 2019 г., председателят на КЕВР Иван Иванов свиква среща на ръководителите на трите електроразпределителни дружества, държавните компании, които осигуряват основните количества електроенергия за свободния пазар („Национална електрическа компания“ ЕАД, АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД и ТЕЦ „Марица-Изток 2“ ЕАД), както и на „Български енергиен холдинг“ ЕАД, „Българската независима енергийна борса“ ЕАД и „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД. В срещата ще участва и Теменужка Петкова.

Целта е да се набележат допълнителни мерки за повишаване количествата електроенергия за пазар „ден напред“ и намаляване на натиска за търсене на електроенергия на този сегмент.

В момента електроразпределителните компании купуват енергията за технологични загуби именно от пазара „ден напред“ на борсата и тези количества достигат до 30% от търгуваната електроенергия на този сегмент.  

По-рано през деня, в рамките на днешния парламентарен контрол, министър Петкова обяви, че разширението на газовото хранилище "Чирен" ще приключи през 2024 г. Дотогава се очаква да завърши строителството на подземни и надземни съоръжения на газохранилището. Според нея в момента там се провеждат триизмерни полеви сеизмични проучвания, които ще определят окончателния вариант за разширение на газовото хранилище.

Петкова обясни, че е имало забавяне в изпълнението на проекта заради обжалване на обществена поръчка. Договорът за нея обаче е подписан през май 2018 г. и тя се изпълнява. Очаква се разширението да е изпълнено през 2024 г. и да увеличи капацитета до 1 млрд. куб. м. вместимост. 

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
0
 
5
khao до: Mavi Goz
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Ти си нашата форумна ванга бе... ама ае следващия път дай прогнозата в аванс,..
1
 
1
 
4
преди 6 месеца
"Целта е да се набележат допълнителни мерки за повишаване количествата електроенергия за пазар „ден напред“ и намаляване на натиска за търсене на електроенергия на този сегмент."

Еми ше пуснат едно окръжно до Слънцето и Ветъра да не бойкотират "прехода към светлото бъдеще и да надуят добива от ВЕИ, щот нещо ич не участват от 2-3 месеца на "свободния пазар"... :lol:
1
 
1
 
3
преди 6 месеца
Хехе... Още една прогноза на старото *** се сбъдна... Още лани дедо ви Мави писа, че свободният пазар на електроенергия ще доведе до драстично повишение на цените по мноо прости причини, ама тука разни евротолерасти, и обикновени пеерасти, псевдоинвестори и ужкапиталета, зелки, лелки и друг зарзават го заливаха с политически екскременти... Нищо де, за професионални писачи по сайтовете е разбираемо... те винаги са изненадани, но винаги имат прости обяснения - комунистите, Доган и Русия е в дъното на сички беди... Щот те, а не ЕК разпоредиха либерализацията на енергетиката... :lol:
1
 
8
 
2
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Ха ха ха това вече буди само присмех.Тия хора не знаят къде са за какво става въпрос....УжасТ...
1
 
17
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Само не разбирам какво е общото между цената на тока на борсата и ЕРП-тата. Или май някой се опитва да замаже положение и пак стандартните виновни.

Още от Енергетика
DEPA: Завърши лицензирането на интерконектора Гърция-България