IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" няма да раздава дивиденти за 2021 г.

Акциите на газовия гигант се сринаха на Московската фондова борса

13:43 | 30.06.22 г. 8
<p>
	<em>Снимка: &quot;Газпром&quot;</em></p>

Снимка: "Газпром"

Общото събрание на акционерите на "Газпром" реши да не раздава дивиденти за 2021 г., което предизвика срив на акциите на дружеството на Московската фондова борса, съобщава "Интерфакс".

По време на своето заседание акционерите са обсъдили предложение за рекорден за компанията и за руския пазар дивидент в размер на 52,53 рубли на акция, или около 1 долар на акция. Това представлява обща сума от 1,24 трлн. рубли (23,6 млрд. долара).

След новината само за няколко часа държавният газов гигант загуби повече от 30% от пазарната си капитализация и акциите му се търгуват за около 200 рубли за брой, тоест на нивото от февруари след първоначалния трус на пазарите, когато Москва започна своята военна офанзива в Украйна.

"Акционерите взеха решение, че при сегашната ситуация не е целесъобразно да бъдат изплащани дивиденти за 2021 година", гласи съобщението на "Газпром", цитирано от украинската агенция УНИАН. Газовата компания ще се съсредоточи върху изпълнението на инвестиционната си програма, включително и газифициране на региони в рамките на Руската федерация и подготовката за зимния сезон.

По време на общото събрание на акционерите е била одобрена и оставката на Герхард Шрьодер. Бившият канцлер поиска да напусне Съвета на директорите на дружеството заради войната в Украйна и силния натиск, който му беше оказан от властта в Германия.

Негов заместник вероятно ще бъде министърът на селското стопанство в Русия Дмитрий Патрушев, който беше част от Съвета на директорите на "Газпром" в периода 2016 - 2020 г., преди да влезе в правителството, допълва "Интерфакс".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
Апропо - поредното доказателство, че Газпром си е частна компания, която провежда независима политика. С отказът да снесе дивиденти, Газпром лиши Русия от около 5 МБ директен приход, отделно данъците върху дивидента. Ама утре Инвесторът пак ще пише как приходите от продажба на газ отивали в "руската хазна".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
Боже, ти още вярваш в розави слончета.... то да правиш бизнес с тия държави не е концерт по желание - щото другият вариант е - отново в Средновековието... само дето сега населението на света е маааалко по-голямо от тогава !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
Аз ако имам такива акции и изобщо газови акции бих се оттървал от тях. Русия започна и по точно УСКОРИ прехода към друг вид енергия. Доста глуповата грешка ... можеше да си се точат нещата до 2050-та поне ... сега срока стана 2030-та. Всеки ще започне да бяга от газ и петрол. Да , ще е трудно в началото, но кой би искал да прави бизнес с подобни държави ? Русия и арабите ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 1 година
да,да... точно така ще се случи! ето това е оптимизъм в действие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
GiRo
преди 1 година
Що си мислиш, че и другата година ще ги получиш? Импо, направо отнасяй в графа загуба и да се приключва с тази драма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
Императорът
преди 1 година
Така и така трудно щяхме да ги получим. А натрупани резерви могат да се раздадат и в следваща година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още