Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

11 държави от ЕС са против природния газ като мост към зеленото бъдеще

По "Свързана Европа" не трябва да има финансиране на проекти, свързани с газ и водород, произведен от изкопаеми горива, се казва в позицията

11 държави от ЕС са против природния газ като мост към зеленото бъдеще

Снимка: Bloomberg LP

11 държави от Европейския  съюз са против финансирането на проекти, свързани с природен газ, по инициативата "Свързана Европа" (TEN - E), съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници. В Европа в момента върви спор относно ролята на природния газ в енергийния преход към беземисионна икономика.

Темата ще бъде дискутирана от представителите на страните от ЕС по-късно днес (2 юни).

Още по темата

Позицията на Германия, Австрия, Белгия Дания, Естония, Испания, Ирландия, Люксембург, Латвия, Нидерландия и Швеция е, че ЕС трябва да спре да финансира газови проекти, а вместо това - да се насочи към проекти, с които изкопаемите горива ще бъдат забравени в Европа.

Според правилата на "Свързана Европа" трансгранични енергийни проекти могат да получат статут на проекти от общностен интерес и да получат европейско финансиране, както и ускорено получаване на разрешителни за дейността си. През декември 2020 година ЕК предложи правила, с които от европейско финансиране се изключват проекти, свързани с природен газ и петрол.

Част от страните в ЕС обаче се противопоставят на това предложение. За тях природният газ може да подпомогне преминаването към въглеродна неутралност. Сега обаче 11 членове на общността са категорично против ролята на тази суровина като "мост" към зелените технологии. Те са изпратили писмо със своите искания в Брюксел, посочва още Ройтерс.

В него е посочено, че TEN-E не трябва да подкрепя инфраструктура, свързана с изкопаеми горива, както и водород, произведен от изкопаеми горива.

Според Ройтерс писмото е изпратено, след като ротационният председател (до 1 юли) Португалия е подготвила предложение за продължаване на финансирането на някои газови проекти в ЕС - например пренасящите смес между природен газ и водород.

Също така Португалия предлага островните държави Малта и Кипър да продължават да поддържат статута на проекти от общностно значение за инфраструктурни газови обекти, докато не бъдат напълно свързани с европейската газова мрежа. Подобно изключение би дало възможност да бъде финализиран газопроводът Eastmed, по който трябва да бъде транспортиран газ от полетата в Средиземно море, около Кипър, Египет и Израел, до Европа.

Новите правила по "Свързана Европа" трябва да бъдат дискутирани между Европейския съвет и Европейския парламент, преди да получат зелена светлина и да бъдат приложени в общността.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

4
 
7
 
1
преди 11 месеца
Германия? Дето строи Северен поток 2 ??? За същата Германия ли говорим или за някаква друга?Иначе ако някоя европейска държава иска да се върне в средновековието, това е нейна работа, но не и да заповядва на другите.

Още от Европа
Швеция и Финландия ще участват в срещата на върха на НАТО през май