IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Aon заделя близо 30 млрд. долара за придобиването на Willis Towers

Сделката ще превърне британският посредник в най-голямото име в индустрията, като по този начин Aon ще изпревари лидера Marsh & McLennan

19:00 | 09.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Британското дружество Aon Plc се съгласи да закупи Willis Towers Watson Plc срещу трансакция в размер на почти 30 млрд. долара, създавайки най-големия застрахователен посредник в света, съобщава Bloomberg. По този начин Aon ще добави редица експерти към състава си – от такива, свързани с изменението на климата до киберсигурността.

Сделката, касаеща всички акции на Willis Towers Watson, е най-голямата за индустрията, като ще обедини втория и третия по големина брокер и ще се случи почти година след като предишните преговори между двете компании пропаднаха. 

Застрахователните брокери търсят начини да увеличат бизнеса си, като съветват корпоративни клиенти относно нови и развиващи се заплахи. От Marsh & McLennan Cos., която ще бъде изместена като най-големият посредник, когато Aon приключи сделката, заявиха, че покупката на Jardine Lloyd Thompson Group Plc за 5,7 млрд. долара миналата година е залог от „епохата на риска“.

„Когато помислите какво се случва с клиентите, волатилността в света се увеличава“, заяви в телефонно интервю главният изпълнителен директор на Aon Грег Кейс.

Кейс и главният финансов директор Криста Дейвис ще ръководят обединената компания, се казва в изявление в понеделник.

Компаниите посредници, които помагат да се свържат отделни предприятия, търсещи покритие от застрахователи, агресивно се сливат, за да е диверсифицират, да увеличат комисионите и да обслужват клиенти, които все повече искат да се занимават с по-малко посредници. Willis Towers е създадена през 2016 г. при сливане на стойност 8,9 млрд. долара.

Когато сделката бъде завършена, инвеститорите в Willis Towers ще получат 1,08 акции Aon за всяка тяхна акция, като съществуващите инвеститори на Aon притежават около 63% от компанията. Акционерите на Willis Towers ще получат около 231,99 долара за акция. Това е с 16% по-висока сума от цената на книжата на компанията при края на търговията в петък (6 март).

Акциите на Aon, която планира да запази оперативния си щаб в Лондон, поевтиняха с 14% до 184,59 долара в 09:51 ч българско време. Това е най-големият спад в рамките на деня за почти 11 години на фона на случващото се на световния пазар на акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още